Procurorii DNA au finalizat cercetările în dosarul de corupție de la Vitomirești, mai mulți inculpați, printre care se numără afaceristul slătinean Mircea Ungureanu – zis Pisicu, Ion Robert Rotea – fostul primar al comunei Vitomirești și Radu Ion Lucian – fost viceprimar al comunei, fiind trimiși în judecată.
Dosarul vizează contractul privind modernizarea infrastructurii rutiere din comuna Vitomirești, acuzațiile fiind de luare de mită, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, spălare de bani si complicitate la aceste infracțiuni.
Alături de Mircea Ungureanu, Ion Robert Rotea și Radu Ion Lucian, inculpați in acest dosar sunt Traneci Gheorghe, Laurentiu Vasiloiu Filip, Barbu Mugurel Ştefan, Antonescu Gigi Sandu, Piţigoi Mirel Marian, Popescu Cornelius, Dineţ Tudosie Liviu, Gorunescu Vali, Tudose Maria Rodica, Vasile Andrei Nicola, SC OLD NEW CONSTRUCT SRL și SC MAN-SAN SRL.
Mircea Ungureanu, Ion Robert Rotea și Gheorghe Trăneci au fost arestați preventiv la finalul lunii mai, fiind apoi plasați sub control judiciar pe cauțiune.
„La data de 09 octombrie 2019, între primăria comunei Vitomirești, reprezentată de primarul Rotea Ion Robert și o asociere de firme, reprezentată de unul dintre oamenii de afaceri (n.red. Mircea Ungureanu), inculpat în prezenta cauză, s-a încheiat un contract de execuție lucrări ce avea ca obiect ,,Modernizare infrastructură rutieră locală în comuna Vitomirești, județul Olt”. A doua zi, fără știrea beneficiarului lucrărilor, liderul asocierii a subcontractat celuilalt om de afaceri execuția parțială a lucrărilor. În contextul menționat mai sus, în perioada 2019-2021, inculpatul Rotea Ion Robert, în calitate de primar, cu încălcarea dispozițiilor legislației primare, ar fi acceptat la plată mai multe facturi emise de asocierea reprezentată de coinculpat, în condițiile în care lucrările erau neconforme sau neexecutate. Prin aceste demersuri ar fi fost produs un prejudiciu primăriei comunei Vitomirești în cuantum de 19.073.538 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru asocierea respectivă. De menționat este faptul că, fondurile necesare realizării proiectului ar fi fost obținute de inculpatul Rotea Ion Robert prin depunerea la autoritatea de gestionarea fondurilor publice a mai multor documente false (parte din ele emise de către liderul asocierii). Pentru “serviciile” de mai sus, omul de afaceri, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi remis primarului Rotea Ion Robert sub forma contravalorii unei locuințe situate în mun. Slatina, suma de 1.123.332 lei. Pentru a ascunde adevărata origine a banilor, locuința respectivă ar fi fost cumpărată pe numele unuia dintre inculpați”, precizau procurorii DNA.