vineri, martie 29 www.impactinolt.ro

Clasare în dosarul celor patru polițiști din Olt acuzați de luare de mită

Cei patru polițiști de la Rutieră, prinși în flagrant în martie 2020 în timp ce luau mită, au scăpat de acuzații. Dosarul a fost clasat la începutul acestui an.

Informația apare într-o cauză în care cei patru au cerut instanței stabilirea unui termen limită pînă la care procurorii să soluționeze dosarul, contestația acestora privind durata procesului fiind respinsă pentru că între timp a rămas fără obiect – pe 9 ianuarie 2023 a fost emisă ordonanță de clasare.

De la flagrant și până la clasare au trecut aproape trei ani în care majoritatea probelor din dosar au picat în instanță.

Cei patru polițiști – Octavian Enculeasa, Mircea Coman, Mircea Pană şi Adrian Găneşanu, prinși în martie 2020 la Pădurea Saru în timp ce luau 400 de lei de la un șofer, au fost trimiși în judecată în mai 2020, însă dosarul nu a trecut de camera preliminară, deși inițial primise „undă verde” de la Tribunalul Olt. În urma contestației depuse de inculpați la Curtea de Apel Craiova, au fost admise în parte excepţiile invocate de aceștia cu privire la încălcarea principiului loialităţii administrării probelor, iar cauza a fost restituită procurorilor în vederea remedierii neregularităţilor, printre probele excluse regăsindu-se și procesul verbal de constatare a infracţiunii flagrante din 10 martie 2020 și procesul verbal de vizionare din aceeași dată.

O nouă încercare a procurorilor de trimitere în judecată a celor patru s-a soldat tot cu eșec – anul trecut au fost excluse și alte mijloace de probă, iar cauza a fost din nou restituită Parchetului pentru remedierea neregularităților.

În una din motivări se arată că „în raport de activitatea organelor de urmărire penală care pe parcursul a un an de zile de la data înregistrării dosarului penal nu au administrat niciun alt mijloc de probă, respectiv metode speciale de supraveghere sau cercetare specifice infracţiunilor care formează obiectul cauzei şi modalităţilor menţionate (…), recurgând în mod exclusiv la folosirea investigatorilor sub acoperire care nu s-au limitat la o conduită pasivă şi prin limbajul lor au sugerat inculpaților disponibilitatea de a ajunge la o înţelegere pentru o sancţiune contravenţională mai uşoară, fără ca probatoriul administrat în cauză să conducă la dovedirea unor indicii temeinice că inculpaţii au ca obişnuinţă pretinderea şi primirea de bani de la conducătorii auto contravenienţi la regimul circulației rutiere, cu excepţia unei situaţii izolate şi administrată într-o procedură extrajudiciară, clasificată „Secret” la momentul efectuării ei, şi realizată tot de către un agent al statului denumit testor, reprezintă o încălcare a principiului loialităţii administrării probelor, care conduce la concluzia unei provocări din partea organelor de poliţie, dovadă fiind şi numărul mare de încercări al investigatorilor sub acoperire autorizaţi în cauză, de a-i contacta pe inculpaţi”.


2 Comentarii

  • Eleonora

    Chiar nu sesizează nimeni în țara asta că procurorii folosesc metode bolșevice de investigare a presupuselor fapte de corupție? Chiar nu vrea nimeni să se uite la impactul acestor metode asupra mentalului inculpaților? Peste tot în lume faptele de corupție sunt anchetate dar nu pretutindeni procurorii hăituiesc cetățenii pentru a mima munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.