vineri, februarie 23 www.impactinolt.ro

Primarul acuzat că a luat de peste 100 de ori mită, inculpat în alte două dosare

Primarul PSD al comunei Gostavățu, Popescu Marius Ștefan, trimis în judecată în mai 2020 de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt pentru luare de mită în formă continuată, a primit anul trecut calitatea de inculpat în alte două dosare – unul pentru infracțiuni la alte legi speciale, celălalt pentru fapte de corupție.

Cel mai recent dosar este cel pentru fapte de corupție, înregistrat în octombrie 2021 pe rolul Judecătoriei Caracal.
„Pe baza actelor de sesizare și în urma cercetărilor penale efectuate în cauză s-a reținut că inculpatul Popescu Marius Ștefan, în calitate de primar, reprezentant al UATC Gostavățu, a încheiat pe parcursul anilor 2015 – 2018 mai multe contracte de achiziție publică în mod discreționar, abuziv, nesocotind în mod flagrant dispozițiile legale în materie de achiziții publice și administrarea bugetului public (…), fapte ce au condus la prejudicierea bugetului local al UATC Gostavățu cu suma de 188.226 lei reprezentând valoarea facturilor emise și plătite prin ordine de plată și totodată la obținerea unor foloase materiale necuvenite de către societățile executante SC F.M.N.C. SRL din Drăgănești Olt și SC Pro Servicii SRL din Carpen, jud. Dolj”, se precizează în rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

Printre contractele pentru care primarul comunei Gostavățu a ajuns în boxa inculpaților se regăsesc modernizări de fântâni, amenajarea unui totem la intrarea în localitate, dar și achiziționarea unor foișoare la prețuri exagerate și cu nerespectarea prevederilor legale.

„Analizând procedura întocmirii și derulării contractelor nr. 14 și nr.15, ambele fiind încheiate la data de 20.09.2018, se constată că inculpatul Popescu Marius Stefan, în calitate de primar al comunei Gostavățu, jud. Olt, a acceptat la plată factura nr. 0000013/18.09.2018, emisă de catre SC F.M.N.C. SRL, dispunând efectuarea plății sumei de 54.183,7 lei către SC F.M.N.C. SRL, în conditiile în care, anterior începerii a două lucrări reprezentând „Execuție foișor stradal” evidențiate in cuprinsul facturii mentionate, nu a existat un angajament contractual, contractele de lucrări nr. 14 și nr.15 semnate de către inculpat și constructor au fost încheiate la data de 20.09.2018, așadar ulterior finalizării executiei lucrărilor și a emiterii facturii nr. 0000013/18.09.2018. Aceste aspecte faptice au fost sustinute și de către numitul Ene Fănică, în declaratia acestuia de martor – „Precizez faptul că cele două contracte, nr. 14 și 15, privind realizarea de foișoare stradale, au fost întocmite și semnate dupa ce eu am facut lucrările respective și după ce am emis factura nr. 13, pentru cele doua foișoare”. Mai mult, viza pentru control financiar preventiv propriu aplicată pe factura nr. 0000013/18.09.2018 are inserată data de 14.09.2018, astfel încât inculpatul Popescu Marius Stefan a dispus efectuarea plății facturii în mod discreționar, fără respectarea dispozitiilor legale prev. de art. 51 alin.3 din Legea 273/2006 – Efectuarea cheltuielilor bugetare se face numai pe bază de documente justificative, care să confirme angaiamentele contractuale”, susțin procurorii.

Potrivit sursei citate, pentru un alt foișor, achiziționat de la aceeași societate, primăria Gostavățu a plătit aproape 64.000 lei.
„La data de 15.09.2018 a fost încheiat contractul de lucrări nr. 16, între Primăria com. Gostavățu, jud. Olt, în calitate de achizitor, reprezentată prin primarul Popescu Marius Ștefan și SC F.M.N.C. SRL- Drăgănești-Olt, în calitate de executant, reprezentată de catre numitul Ene Fănică, privind obiectivul „Foișor stradal”. La data de 24.04.2019, SC F.M.N.C. SRL a emis factura nr. 0000015, către Primăria Gostavățu, jud. Olt, în valoare de 63.850 lei, reprezentand contravaloare foișor stradal 4m/6m cu acoperiș în două ape, bănci interioare și două mese”, se mai arată în rechizitoriu.

Tot pe rolul Judecătoriei Caracal se află și dosarul în care primarul comunei Gostavățu este acuzat de infracțiuni la alte legi speciale, dosar înregistrat în februarie anul trecut.

„Faptele inculpatului Popescu Marius Ștefan, care în perioada de vară – toamnă a anului 2018 a realizat un număr de trei lucrări de construcție/amenajare pe terenul Castrului Roman Slăveni ”la Cetate” situat pe raza comunei Gostavățu fără a deține certificat de descărcare de sarcină arheologică, lucrări ce au afectat integritatea sitului arheologic în ansamblul său dar au și cauzat importante pierderi de patrimoniu arheologic mobil, producând un prejudiciu patrimonial în valoare de aproximativ 105.000 lei, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absența certificatului de descărcare de sarcină arheologică, în formă continuată”, au precizat reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal.
În acest dosar următorul termen a fost stabilit de instanță pentru data de 12 ianuarie, inculpatul fiind citat cu mandat de aducere.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.