duminică, ianuarie 26 www.impactinolt.ro

La Caracal, orașul ”minunilor” – cum să-ți dai cu stângu’-n dreptu’

Libertatea de exprimare garantată de Constituție pare un principiu fără valoare la Caracal, oraș al ”minunilor” în care, din când în când, apar tot felul de idei și decizii trăznite. Cea mai recentă este o dispoziție a primarului Liviu Radu, un fel de exemplu despre cum să-ți dai cu stângu’-n dreptu’ – din dorința de a-i pune viceprimarului o ”frână”, că devenise cam vizibil în presă și se aude că l-ar cam bate gândul să candideze anul viitor, primarul Caracalului și-a interzis și lui însuși dreptul de a mai vorbi despre ”mărețele realizări”.

Dispoziția, publicată de ziaruldeolt.ro, precizează că ”aducerea la cunoștința publică, în orice mod și prin orice mijloace, a informațiilor și activităților de interes public desfășurate de Primăria municipiului Caracal se realizează numai de către următoarele persoane: Ionița Ancuța Alina – consilier compartiment Cabinetul primarului; Constantinescu Daniela – consilier compartiment Cabinetul primarului; Pencu Cristina – administrator public”.

Ținta documentului semnat de primarul Liviu Radu apare în paragraful următor:
”Încălcarea prevederilor art. 1 de către viceprimarul municipiului Caracal, funcționarii publici sau personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate primarului sau instituțiile subordonate atrage răspunderea acestora conform prevederilor legale în vigoare”.
Ca atare, viceprimarul nu mai are voie să vorbească public despre nimic din ceea ce privește activitatea din primărie. Tot prin dispoziție, din februarie nu mai are voie nici să conducă mașinile primăriei. Deocamdată birou mai are în instituție, dacă nu s-o da vreo dispoziție…
Trecând peste faptul că între cei doi colegi de partid e mai degrabă un război pentru poziția de candidat la următoarele alegeri locale, situația în sine e aberantă.

Viceprimarul nu e funcționar public, e ales local. Cum poți oare să-mpiedici un ales local să stea de vorbă cu oamenii pe teme de interes public, să le răspundă la întrebări, sau ce sancțiuni ”conform prevederilor legale în vigoare” s-ar aplica într-un astfel de caz în care îți exerciți de fapt un drept garantat de Constituție, cel la liberă exprimare?

Revenind la datul cu stângu’-n dreptu’, dispoziția care îl reduce la tăcere pe viceprimar îl afectează și pe primarul semnatar, din moment ce singurele persoane care au voie să vorbească sunt cele trei menționate în document. Ca atare, dacă sunteți din Caracal și vă întâlniți pe stradă cu primarul, nu-l întrebați nimic despre activitatea primăriei sau despre problemele cu care vă confruntați în calitate de cetățean, că n-are voie să vorbească despre chestii de interes public. Și-a interzis singur.

Va fi cam nașpa în campanie, să nu poată vorbi despre ”mărețili realizări”, dar probabil lucrurile nu vor rămâne așa, că doar nu e prima idee trăznită la care se renunță pe parcurs. Ca exemplu, acum doi ani, același primar voia să scape Caracalul de cîini printr-o metodă aparte – să strângă voluntari și să ”mâne” patrupedele afară din oraș. Nu e o glumă, declarația e consemnată într-un proces verbal ce poate fi citit pe site-ul primăriei: ” M-am gândit și la varianta de a face o discuție publică, pentru că sunt mulți caracaleni interesați, într-un weekend, binevoitorii, voluntarii cei care vor să participe, luat din centru punctul zero primăria și mers către fiecare ieșire din oraș încât să-i dăm puțin în afara orașului pe câini”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.