Trei foști primari din Olt, ale căror mandate au încetat din cauza unor probleme de integritate sau de ordin penal, au revenit în primăriile pe care le-au condus, pe posturi de administratori publici.
Un prim exemplu din seria celor care au fost dați afară pe ușă, dar au intrat ”pe geam” este Dan Constantin Dobre, care și-a pierdut mandatul de primar al comunei Ghimpețeni în decembrie 2017, după ce a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI). În 2014, Dobre a fost acuzat de incompatibilitate pentru că, începând cu data de 28 iunie 2012, a deţinut simultan cu funcţia de primar şi funcţia de administrator al unei societăţi comerciale, încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003. În 2015 a pierdut procesul cu ANI la Curtea de Apel Craiova, iar doi ani mai tarziu recursul i-a fost respins, ca nefondat, de Înalta Curte de Casație și Justiție.
La doar câteva luni de la data încetării mandatului, fostul edil al comunei Ghimpețeni a revenit în primărie, pe un post aproape la fel de bine plătit – administrator public. Pe bază de concurs, normal…
Tot pentru incompatibilitate și-a pierdut anul trecut mandatul și Dorel Iovancea, fost primar și viceprimar al comunei Grojdibodu. În 2015, ANI preciza că Dorel Iovancea se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 16 august 2012, întrucât deţinea, simultan cu funcţia de primar, şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul IOVANCEA M. DOREL Întreprindere Individuală, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003.
“De asemenea, s-a aflat în stare de incompatibilitate şi în perioada 13 iunie – 23 octombrie 2012, întrucât a deţinut, simultan cu funcţia de primar, şi funcţia de administrator al S.C. Mid Zone Grup S.R.L.. Totodată, s-a aflat în stare de incompatibilitate şi în perioada 31 martie 2010 – 13 iunie 2012, întrucât a deţinut, simultan cu funcţia de viceprimar, şi funcţia de administrator al S.C. Mid Zone Grup S.R.L., încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”, preciza ANI.
La momentul pierderii definitive a procesului cu ANI, Dorel Iovancea deținea funcția de viceprimar al comunei Grojdibodu. Nici în cazul său însă, încetarea mandatului nu a dus la încetarea activității în primărie. Tot la câteva luni după demitere, Dorel Iovancea a revenit pe statul de plată, din postura de administrator public.
Departe de o funcție bine plătită din bani publici nu a putut sta nici Cezar Filip, deținătorul unuia dintre cele mai scurte mandate de primar din istoria locală. Ales în 2016 primar al comunei Osica de Sus, Cezar Filip a fost demis la scurt timp după instalare, în baza deciziei CCR care prevede că şi aleşii locali condamnaţi cu suspendare îşi pierd mandatele. Filip avea o condamnare definitivă pentru fals material în înscrisuri oficiale, înşelăciune şi uz de fals, fapte săvârşite în perioada în care ocupa funcţia de agent agricol în cadrul primăriei Osica de Sus. Acesta a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova în octombrie 2013, recunoscându-şi faptele în faţa instanţei. În decembrie 2013, Cezar Filip a fost condamnat de Judecătoria Caracal la 2 ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de patru ani, sentinţa devenind definitivă prin neatacare. După pierderea mandatului a ocupat o vreme ilegal postul de consilier personal al primarului, pentru ca în cele din urmă să urmeze exemplul celor de mai sus. Din decembrie 2018, din postura de unic candidat la concurs, Cezar Filip a devenit administrator public al comunei Osica de Sus.
De ce or avea nevoie comunele de administratori publici? Probabil ”pentru că putem”…