duminică, octombrie 17 www.impactinolt.ro

N-AI DOSARE, N-AI VALOARE…

Patru dintre actualii primari olteni au, pe lângă calitatea de aleşi locali, şi pe aceea de inculpaţi, fiind trimişi în judecată pentru diferite infracţiuni.

Cel mai recent exemplu de edil trimis în judecată este Vasile Costea, primarul comunei Coteana, acuzat de conflict de interese şi fals în declaraţii. În februarie 2012, Vasile Costea, viceprimar la vremea respectivă, i-a dat fratelui său, prin încredinţare directă, trei contracte. Membru în comisia de evaluare a ofertelor, Costea a dat şi o declaraţie în care susţinea că nu este rudă cu nici unul dintre ofertanţi. Ghinion însă, cum ar spune un clasic în viaţă, procurorii l-au prins cu ocaua mică, iar infracţiunile sunt 6 la număr – 3 de conflict de interese, 3 de fals în declaraţii.
„Am fost un prost”, recunoaşte Vasile Costea într-o declaraţie dată pentru Adevărul, prin care încearcă să paseze responsabilitatea în seama fostului primar decedat al comunei, pe principiul „mortul este de vină, că nu se mai poate apăra”.
Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Slatina în noiembrie 2016.

Tot pentru conflict de interese a fost trimis în judecată şi primarul comunei Rusăneşti, Alexandru Chirea, care şi-a ajutat fiul să închirieze o bună parte din islazul comunal.
“În exercitarea funcţiei publice deţinute, de primar al comunei Rusăneşti, judeţul Olt, a participat la adoptarea Hotărârii nr. 6, din 27.02.2014, a Consiliului Local Rusăneşti, judeţul Olt, în cadrul şedinţei prezentând şi susţinând proiectul de hotărâre şi raportul compartimentului de resort din cadrul primăriei, pe care acesta le întocmise, prin care a propus închirierea pajiştii comunale permanente, în suprafaţă de 370 ha, aflată în domeniul privat al comunei, crescătorilor de animale, persoane fizice şi juridice, ce deţineau animale înscrise în R.N.E., prin care s-a obţinut indirect un folos patrimonial pentru fiul său Chirea Liviu Florentin. Acesta, în calitate de asociat unic şi administrator al S.C. AGROCHIREA S.R.L. Rusăneşti, a încheiat, la data de 28.02.2014, contractul de închiriere nr. 456/ din 28.02.2014, pentru suprafaţa de 127,36 ha, în baza căruia a obţinut subvenţii agricole atât în anul 2014, cât şi în anul 2015”, susţin procurorii.
Dosarul este pe rolul Judecătoriei Corabia, următorul termen fiind pe 18 ianuarie.

Lista continuă cu Florian Constantin, primarul comunei Izvoarele, acuzat de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.
„La data de 19.08.2013, în calitate de primar al comunei Izvoarele, inculpatul C.F. a angajat patrimonial comuna Izvoarele, printr-un contract de împrumut ce a fost încheiat cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, referitoare la condiţiile de contractare a împrumuturilor interne, pentru realizarea de investiţii publice de interes local. Prin activitatea desfăşurată, inculpatul C.F. a obţinut nelegal fonduri pentru finanţarea lucrării de construcţii vizând proiectul „Campus Şcolar la Şcoala de Arte şi Meserii Izvoarele, jud. Olt”, creând astfel o pagubă în patrimoniul comunei Izvoarele, în cuantum de 216 002,92 lei”, susţin procurorii.
Dosarul este la Judecătoria Slatina, următorul termen fiind pe 7 februarie

Pentru abuz în serviciu, dar şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals a fost trimis în judecată şi Pantelie Rotaru, primarul oraşului Drăgăneşti, care şi-a plătit reparaţiile maşinii din banii primăriei.
“În fapt, s-a reținut că la data de 24.07.2015, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu a îndeplinit în mod defectuos un act prin încălcarea dispozițiilor legale care reglementează aprobarea și utilizarea fondurilor publice locale de către ordonatorii principali de credite (primarii). În acest sens, a aplicat pe o factură fiscală emisă la 22.07.2015 de către o societate comercială, ștampila având inscripția ‘bun de plată’, pe care ulterior a semnat-o, consecința fiind efectuarea plății sumei de 12 590, 51 lei, din bugetul local al orașului și reprezentând contravaloarea unor lucrări de reparații aduse unui autoturism folosit de către inculpat și care aparținea societății comerciale la care acționar este soția acestuia. De notat este faptul că în cuprinsul respectivei facturi s-a inserat că reparațiile au fost aduse unui alt autoturism, care aparține Primăriei Orașului Drăgănești Olt. Prin această activitate infracțională, s-a produs o pagubă în patrimoniul Primăriei orașului Drăgănești Olt în cuantum de 12 590,51 lei, precum și un folos necuvenit primarului R.P.”, precizau procurorii.
Dosarul este la Judecătoria Caracal.

Cu probleme de ordin penal, nesoldate însă cu trimitere în judecată, s-a confruntat şi noul primar al comunei Valea Mare, George Daniel Iancu, fratele proaspătului deputat PSD Marius Iancu. La doar câteva zile după ce a fost ales, George Daniel Iancu a fost reţinut pentru 24 de ore şi apoi plasat o perioadă în arest la domiciliu în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani în care a fost săltat şi afaceristul slătinean Mircea Ungureanu, cunoscut ca „Pisicu”.

Cum la modă e zicala „n-ai dosare, n-ai valoare”, dacă procurorii se mai mişcă un pic, lista se poate mări rapid.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.