sâmbătă, noiembrie 27 www.impactinolt.ro

Medicul Cristina Mischie, fosta șefă de la Psihiatrie, 3 ani cu suspendare

Tribunalul Olt a pronunțat ieri sentința în dosarul șpăgilor pentru pensionare pe caz de boală, dosar în care au fost trimiși în judecată medicul Cristina Mischie, fosta șefă a secției de Psihiatrie de la Spitalul Județean de Urgență Slatina, un infirmier din cadrul aceleași secții, o consilieră de la DGASPC Olt și alte două persoane. Toți cei cinci inculpați au primit în primă instanță pedepse cu suspendare.

Cristina Mischie, acuzată de luare de mită în formă continuată, a fost condamnată la 3 ani de închisoare, executarea pedepsei fiind suspendată pe un termen de încercare de 3 ani. Fostei șefe de la Psihiatrie i-a fost aplicată și pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi, printre care și cel de a desfăşura activitatea medicală/medic, în executarea căreia a săvârșit fapta, pe o perioadă de 1 an. Pedeapsa complementară urmează să fie executată de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. ”Inculpata va presta, pe parcursul termenului de supraveghere, o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 zile, la Teatrul pentru Copii si Tineret Colibri (cultura, in activitati plasare public in sala de spectacol, control bilete, supraveghere sala etc.) sau la Biblioteca Judeteana „Alexandru si Aristia Aman” (cultura, in activitati de reamplasare a mobilierului bibliotecii, manipularea fondului de unitati de biblioteca: cărti, publicatii periodice, documente audio-video etc), ca instituţii în cadrul cărora persoana supravegheată să desfăşoare obligaţia de a presta munca neremunerată în folosul comunităţii. Încredinţează Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Dolj supravegherea inculpatei, în legătură cu măsurile şi obligaţiile dispuse”, se precizează în hotărârea Tribunalului Olt.

Constantin Ilie, infirmierul acuzat de trafic de influenţă şi instigare la dare de mită, ambele în formă continuată, a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare, termenul de încercare fiind de 4 ani. Și în cazul său, pedeapsa complementară vizează interzicerea unor drepturi, printre care și cel de a desfăşura activitatea auxiliar medicală de infirmier in executarea careia a săvârsit fapta, pe o perioadă de 1 an. De asemenea, acesta va trebui să frecventeze un program de reintegrare socială și să presteze 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității.

Marilena Jianu, consilier la DGASPC Olt, acuzată de trafic de influență, a fost condamnată la 1 an si 10 luni de închisoare cu suspendare, iar pedeapsa complementară prevede interzicerea unor drepturi, printre care și cel de a desfăşura activitatea juridică/consilier juridic, in executarea careia a săvârsit fapta, pe o perioadă de 1 an. Instanța i-a impus, de asemenea, obligația de a frecventa un program de reintegrare socială și de a presta 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității.

Vlaicu Florina, concubina infirmierului, acuzată de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată şi dare de mită, a fost condamnată la 2 ani şi 7 luni de închisoare cu suspendare, iar Pistolea Marin, acuzat de cumpărare de influență, a fost condamnat la 1 an și 5 luni cu suspendare.

Cei cinci au fost trimiși în judecată în primăvara anului trecut. Potrivit unui comunicat al Direcției Generale Anticorupție – SJA Olt, în ianuarie 2017, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a fost înregistrată o sesizare formulată împotriva cadrelor medicale de la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, în cuprinsul căreia se arăta faptul că Mischie Cristina, medic şef la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, în exercitarea atribuţiilor de serviciu condiţionează actul medical de sume de bani, iar tarifele sunt stabilite în funcţie de complexitatea respectivului act şi de durata în timp a acestuia.
,,În urma cercetărilor a rezultat că medicul M.C., la data de 16.05.2017, a primit suma de 300 lei de la V.F., pentru internarea medicală de zi şi acordarea prelungirii concediului medical pentru B.G.. Ulterior, la data de 29.06.2017, medicul M.C., având aceeaşi rezoluţie infracţională privind primirea de bani necuveniţi, a primit de la Z.F., suma de 100 lei, pentru internarea medicală continuă a acesteia la Secţia de Psihiatrie a S.J.U. Slatina şi emiterea scrisorii medicale.
Inculpatul C.I., infirmier în cadrul Secţiei Psihiatrie a S.J.U. Slatina, prevalându-se de această calitate, în perioada aprilie-mai 2017, împreună cu inculpata J.M., care s-a prevalat şi aceasta de calitatea de consilier în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt (D.G.A.S.P.C.), a pretins şi a primit suma de 3.000 de lei de la B.G., în schimbul promisiunii că va interveni, împreună cu inculpata J.M., şi va determina cadrele medicale competente să elibereze actele medicale necesare întocmirii dosarului numitei B.G. şi facilitarea încadrării acesteia în grad de invaliditate şi de handicap şi pe cale de consecinţă a obţinerii unor pensii pe caz de boală.
În baza aceleiași rezoluţii infracţionale, inculpatul C.I. a primit, la data de 16.05.2017, suma de 300 lei, prin intermediul inculpatei V.F., de la numita B.G., în schimbul promisiunii de a interveni pe lângă medicul M.C., să acorde prelungirea concediului medical şi internarea medicală de zi. Tot el, a determinat pe V.F. să dea medicului cei 300 lei.
Totodată, C.I., în perioada aprilie-mai 2017, a pretins şi a primit suma de 250 lei de la Z.F., în schimbul promisiunii că va interveni şi va determina cadrele medicale competente, să elibereze actele medicale necesare procedurii de revizuire periodică a încadrării în grad de invaliditate şi emiterii deciziilor medicale asupra capacităţii de muncă, apoi, în aceeaşi modalitate faptică, a mai primit, în luna februarie 2018, tot de la Z.F., suma de 1.000 lei, pentru a o ajuta să obţină indemnizația de handicap, acordată de către DGASPC, promiţându-i ca va interveni şi va determina medicii din cadrul DGASPC Olt să emită actele medicale necesare Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap în vederea întocmirii certificatului de încadrare în grad de handicap, pacienta Z.F. obţinând certificatul la data de 27.02.2018. de asemenea, C.I. a determinat pacienta să dea suma de 100 lei medicului M.C..
În același context, la data de 22.05.2017, inculpatul C.I. a mai primit de la P.M., prin intermediul inculpatei V.F., suma de 400 lei și produse, în schimbul promisiunii că va interveni şi va influența cadrele medicale competente astfel încât să elibereze actele medicale necesare procedurii de revizuire periodică a încadrării în grad de invaliditate şi emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă a inculpatului P.M., acesta obţinând la data de 26.05.2017 decizia cu modificarea gradului de invaliditate de la III la II”, preciza comunicatul DGA.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.