sâmbătă, mai 18 www.impactinolt.ro

Amendă penală pentru primarul comunei Izvoarele

Constantin Florian, primarul comunei Izvoarele, și-a aflat ieri sentința în primă instanță în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru șantaj, ultraj și purtare abuzivă. Judecătoria Slatina a decis achitarea inculpatului pentru primele două infracțiuni și l-a condamnat la o pedeapsă de 3.000 de lei amendă penală pentru purtare abuzivă.

Solutia pe scurt: În baza dispoziţiilor art. 386 alin. 1 din Codul de procedură penală, schimbă încadrarea juridică a faptei pentru care inculpatul Constantin Florian a fost trimis în judecată din infracţiunea de purtare abuzivă, faptă prev. şi ped. de art. 296 din Codul penal în infracţiunea de purtare abuzivă, faptă prev. şi ped. de art. 296 alin. 1 din Codul penal. În baza art. 296 alin. 1 din Codul penal, condamnă pe inculpatul Constantin Florian, la pedeapsa de 3000 lei amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă – 150 de zile amendă stabilite conform dispoziţiilor art. 61 alin. 4 lit. b din Codul penal x 20 lei valoarea unei zile amendă stabilită conform dispoziţiilor art. 61 alin. 2 din Codul penal. Executarea amenzii penale în cuantum de 3000 lei se va face potrivit dispoziţiilor art. 559 alin. 1 din Codul de procedură penală. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 63 din Codul penal. În baza art. 396 alin. 1 şi 5 din Codul de procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. a din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul Constantin Florian, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj, faptă prev. şi ped. de art. 257 alin. 1 din Codul penal. În baza art. 396 alin. 1 şi 5 din Codul de procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. b, teza I din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul Constantin Florian, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de șantaj, faptă prev. şi ped. de art. 207 din Codul penal. Constată că persoana vătămată Zorlescu Mihaela Aurelia nu s-a constituit parte civilă în prezenta cauză – fila 14 vol. I dosar instanţă. Constată că inculpatul Constantin Florian a fost reţinut în prezenta cauză pentru o perioadă de 24 de ore în perioada 13.07.2017, ora 19.36 – 14.07.2017, ora 19.36. În baza art. 274 alin. 1 din Codul de procedură penală obligă pe inculpatul Constantin Florian la plata sumei de 1500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (din care 1000 lei avansaţi în faza de urmărire penală). Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare potrivit art. 410 C.proc.pen. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 09.05.2019.

În acest dosar, Constantin Florian a fost trimis în judecată în decembrie 2017, fiind acuzat că a ameninţat-o pe secretara primăriei şi a încercat să o determine să pună viza pe nişte documente de plată ilegale.
„Începând cu luna octombrie 2016, numitul Constantin Florian a început să o ameninţe pe numita Zorlescu Mihaela-Aurelia, secretar al unităţii administrativ teritoriale Izvoarele, pentru a o determina pe aceasta să pună viza de control financiar preventiv propriu pe documente de plată care nu respectau dispoziţiile Ordinului Ministrului Finanţelor Publice nr. 923/2014. Constrângerea exercitată de către suspect s-a manifestat atât prin efectuarea de ameninţări directe, cu un rău pe care persoana vătămată l-ar fi suportat în situaţia în care persoana vătămată nu-şi punea viza de control financiar preventiv propriu pe documente de plată, ameninţări efectuate în mod direct ori prin persoane interpuse, cât şi prin întocmirea de referate având ca scop declanşarea unor pretinse acţiuni disciplinare, cu privire la persoana vătămată”, preciza un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina.

Primarul comunei Izvoarele a mai fost trimis în judecată în alte două dosare. În primul, în care era acuzat de abuz în serviciu, a fost achitat definitiv. În cel de-al doilea, care vizează modul în care s-a făcut deszăpezirea la nivelul comunei, Constantin Florian este acuzat de abuz în serviciu, instigare la săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. În toamna anului trecut Judecătoria Slatina a decis achitarea, iar dosarul se află acum pe rolul Curții de Apel Craiova, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 21 mai.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.