luni, septembrie 28 www.impactinolt.ro

Fosta șefă a secției de Psihiatrie de la SJU Slatina, trimisă în judecată

Cristina Mischie, fosta șefă a secției de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina, împreună cu Constantin Ilie, infirmier în cadrul aceleași secții, și Jianu Marilena, consilier la DGASPC Olt, au fost trimiși în judecată. Fosta șefă de la Psihiatrie este acuzată de luare de mită în formă continuată, infirmierul este acuzat de trafic de influenţă şi instigare la dare de mită, ambele în formă continuată, iar consiliera de la DGASPC, de trafic de influență. În același dosar au mai fost trimiși în judecată Vlaicu Florina, concubina infirmierului, pentru complicitate la trafic de influenţă în formă continuată şi dare de mită, și Pistolea Marin, pentru cumpărare de influență.

Potrivit unui comunicat al Direcției Generale Anticorupție – SJA Olt, în ianuarie 2017, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a fost înregistrată o sesizare formulată împotriva cadrelor medicale de la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, în cuprinsul căreia se arăta faptul că Mischie Cristina, medic şef la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, în exercitarea atribuţiilor de serviciu condiţionează actul medical de sume de bani, iar tarifele sunt stabilite în funcţie de complexitatea respectivului act şi de durata în timp a acestuia.

,,În urma cercetărilor a rezultat că medicul M.C., la data de 16.05.2017, a primit suma de 300 lei de la V.F., pentru internarea medicală de zi şi acordarea prelungirii concediului medical pentru B.G.. Ulterior, la data de 29.06.2017, medicul M.C., având aceeaşi rezoluţie infracţională privind primirea de bani necuveniţi, a primit de la Z.F., suma de 100 lei, pentru internarea medicală continuă a acesteia la Secţia de Psihiatrie a S.J.U. Slatina şi emiterea scrisorii medicale.
Inculpatul C.I., infirmier în cadrul Secţiei Psihiatrie a S.J.U. Slatina, prevalându-se de această calitate, în perioada aprilie-mai 2017, împreună cu inculpata J.M., care s-a prevalat şi aceasta de calitatea de consilier în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt (D.G.A.S.P.C.), a pretins şi a primit suma de 3.000 de lei de la B.G., în schimbul promisiunii că va interveni, împreună cu inculpata J.M., şi va determina cadrele medicale competente să elibereze actele medicale necesare întocmirii dosarului numitei B.G. şi facilitarea încadrării acesteia în grad de invaliditate şi de handicap şi pe cale de consecinţă a obţinerii unor pensii pe caz de boală.
În baza aceleiași rezoluţii infracţionale, inculpatul C.I. a primit, la data de 16.05.2017, suma de 300 lei, prin intermediul inculpatei V.F., de la numita B.G., în schimbul promisiunii de a interveni pe lângă medicul M.C., să acorde prelungirea concediului medical şi internarea medicală de zi. Tot el, a determinat pe V.F. să dea medicului cei 300 lei.
Totodată, C.I., în perioada aprilie-mai 2017, a pretins şi a primit suma de 250 lei de la Z.F., în schimbul promisiunii că va interveni şi va determina cadrele medicale competente, să elibereze actele medicale necesare procedurii de revizuire periodică a încadrării în grad de invaliditate şi emiterii deciziilor medicale asupra capacităţii de muncă, apoi, în aceeaşi modalitate faptică, a mai primit, în luna februarie 2018, tot de la Z.F., suma de 1.000 lei, pentru a o ajuta să obţină indemnizația de handicap, acordată de către DGASPC, promiţându-i ca va interveni şi va determina medicii din cadrul DGASPC Olt să emită actele medicale necesare Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap în vederea întocmirii certificatului de încadrare în grad de handicap, pacienta Z.F. obţinând certificatul la data de 27.02.2018. de asemenea, C.I. a determinat pacienta să dea suma de 100 lei medicului M.C..
În același context, la data de 22.05.2017, inculpatul C.I. a mai primit de la P.M., prin intermediul inculpatei V.F., suma de 400 lei și produse, în schimbul promisiunii că va interveni şi va influența cadrele medicale competente astfel încât să elibereze actele medicale necesare procedurii de revizuire periodică a încadrării în grad de invaliditate şi emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă a inculpatului P.M., acesta obţinând la data de 26.05.2017 decizia cu modificarea gradului de invaliditate de la III la II”, precizează comunicatul DGA.

Potrivit aceleași surse, în cauză au fost dispuse o serie de măsuri asiguratorii, respectiv sechestru pe venitul salarial aparţinând inculpatei Mischie Cristina, sechestru pe garsoniera inculpatului Constantin Ilie, precum și pe apartamentul inculpatei Jianu Marilena. De asemenea, a fost solicitată obligarea inculpaților din dosar la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în sumă de 27.000 lei.
”Cu privire la aceeași situație de fapt, Tribunalul Olt a condamnat pe baza acordurilor de recunoaștere a vinovăției, în data de 28.02.2019, pe B.G., la pedeapsa de 2 ani închisoare, cu suspendarea executării, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență iar în data de 22.04.2019, pe Z.F., la pedeapsa de 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și cumpărare de influență”, mai precizează comunicatul DGA.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.