vineri, februarie 23 www.impactinolt.ro

Foștii șefi ai Spitalului Caracal, trimiși în judecată de procurorii DNA

Suspendat din funcția de manager al Spitalului Municipal Caracal după ce în iunie a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA, Liviu Dumitru Radu a fost trimis în judecată în dosarul privind acordarea stimulentului de risc în pandemie. Inculpat în același dosar înregistrat ieri la Tribunalul Olt este și fostul director financiar contabil al unității sanitare, Marian Mitran

Potrivit procurorilor, în perioada decembrie 2020 – martie 2021, în contextul aprobării unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, cei doi inculpați ar fi întreprins mai multe demersuri pentru obținerea în mod ilegal a unor fonduri europene și ulterior au dispus în mod abuziv de sumele obținute cu titlu de stimulent de risc.

„În conformitate cu dispozițiile legale, în vigoare în acea perioadă, putea beneficia de stimulentul de risc întreg personalul medical, medico-sanitar și auxiliar sanitar din cadrul furnizorilor de servicii medicale aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, cum a fost și Spitalul Municipal Caracal, cu condiția ca aceste persoane să fi activat în timpul stării de urgență și să fi avut în evidență sau sub tratament pacienți suspecți sau confirmați cu COVID-19, ori dacă persoanele respective au fost confirmate cu COVID-19 în urma activității desfășurate.

Concret, în contextul de mai sus, cei doi inculpați ar fi întocmit și semnat mai multe documente în care ar fi fost inserate date care nu ar fi corespuns realității, pe care ulterior le-ar fi înaintat către Casa Națională de Asigurări de Sănătate în vederea decontării.
Aceste demersuri ar fi avut ca urmare obținerea pe nedrept de către Spitalul Municipal Caracal a sumei de 740.000 lei din fonduri europene.

Ulterior, din suma obținută în mod ilegal, inculpații Radu Dumitru Liviu și Mitran Marian ar fi dispus în mod abuziv plata către 136 de persoane a unor stimulente de risc nedatorate, în valoare totală de 326.250 lei.
În aceeași perioadă, cu încălcarea prevederilor legale, inculpatul Radu Dumitru Liviu nu ar fi dispus acordarea stimulentelor de risc (în valoare totală 45.000 lei) pentru un număr de 19 persoane îndreptățite să intre în posesia lor.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse. În cauză, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării față de inculpata Ionescu Mihaela”, precizează un comunicat al DNA.

Acuzațiile din dosar sunt de abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și complicitate, sub forma participației improprii, la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.