Trimisă în judecată într-un dosar de delapidare în care este acuzată că și-a însușit aproape 400.000 de lei din banii instituției, fosta contabilă a Direcției Agricole Olt a fost condamnată ieri în primă instanță la 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare.
„Condamnă pe inculpata Buţă Mariana la pedeapsa de 2 ani și 3 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare în formă continuată (…), la pedeapsa de 1 an și 1 lună închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată în formă continuată (…), la pedeapsa de 11 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals informatic în formă continuată (…), la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de uz de fals în formă continuată (…) constată că infracțiunile deduse judecății sunt concurente și contopește pedepsele, inculpata urmând să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani și 2 luni închisoare, în regim privativ de libertate. (…) Obligă inculpata la plata către partea civilă Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Olt a sumei de 388.423,33 lei precum și a dobânzii legale penalizatoare de la data producerii în concret a prejudiciului raportat la fiecare ordin de plată”, se precizează în hotărârea instanței.
Magistrații au decis menținerea controlului judiciar și a măsurii asiguratorii a sechestrului obiectivat în poprire, până la concurenţa sumei de 388.423,33 lei din venitul salarial aparţinând inculpatei precum şi asupra bunurilor viitoare ale acesteia, întrucât nu au fost identificate alte bunuri prezente în vederea recuperării pagubei.
Fosta contabilă a Direcției Agricole Olt a fost trimisă în judecată în decembrie 2021, fiind acuzată că în perioada iunie 2017 – decembrie 2020 și-a însuşit aproape 400.000 lei din patrimoniul instituției.
„Inculpata a întocmit 50 de ordine de plată, în cuprinsul cărora a inserat date necorespunzătoare adevărului la rubrica ,,COD IBAN BENEFICIAR”, notând propriile numere de cont bancar și pe cel al fiului său, în condiţiile în care cei doi nu au desfăşurat activităţi de prestări servicii în raport cu instituţia publică şi nici nu au fost beneficiare ale vreunor programe finanţate de Guvernul Romaniei, aspecte pe care inculpata le menţiona în cuprinsul instrumentelor de plată drept justificare. Datele referitoare la cele 50 ordine de plată au fost introduse în sistemul informatic al D.A.J. Olt, în scopul însușirii sumei de bani.
Totodată, a întocmit 36 ordine de plată pe suport de hârtie cu datele nereale menționate anterior și 14 în format electronic care atestau în fals obligații de plată ale D.A.J. Olt către sine și către fiul său. După falsificarea celor 36 ordine plată pe suport hârtie le-a înaintat Trezoreriei Olt, în vederea realizării transferului banilor”, precizau procurorii.