sâmbătă, aprilie 13 www.impactinolt.ro

Taxa specială de salubrizare, respinsă la Drăgănești-Olt ”Lăsați că ducem gunoiul la groapa din județul Teleorman!”

Ședință cu scântei la finalul anului trecut în Consiliul Local Drăgănești Olt, unde taxa de salubrizare, în valoare de aproape 12 lei de persoană, a încins spiritele. Cu primarul absent ca de obicei de la ședințe, dar cu localnici revoltați în sală, consilierii au respins proiectul – cei ai opoziției au votat împotrivă, iar cei ai puterii s-au abținut.

Taxa specială de salubrizare la nivelul județului Olt, stabilită la 3,69 lei de persoană pentru populația din mediul rural și 11,75 lei de persoană pentru cei din mediul urban, a stârnit revoltă la Drăgănești Olt. Nemulțumiți de faptul că prin implementarea proiectului Sistem integrat de management al deșeurilor vor fi taxați cu aproape 12 lei de persoană, zeci de localnici au participat la ședința de la finalul lunii trecute, cerând să se ia în calcul faptul că Drăgăneștiul este oraș doar cu numele și solicitând aleșilor să nu voteze proiectul.
Procesul verbal al ședinței de consiliu local din 28 decembrie consemnează dezbaterile aprinse de la care, ca de obicei, primarul Pantelie Rotaru, inițiator al proiectului, a lipsit. Prezent la ședință a fost viceprimarul, care le-a transmis participanților că taxa trebuie aplicată.
”Începând cu anul 2019 și noi trebuie să aplicăm această taxă. Suntem parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Olt Eco împreună cu celelalte localități din județ, asociație care implementează proiectul de management integrat al deșeurilor. (…) Fiecare cetățean trebuie să depună o declarație de impunere cu numărul persoanelor din gospodărie. Persoanele juridice depun și ele o declarație de impunere, iar taxa este de 350, 21 lei/tonă/lună cu TVA inclus”, a spus viceprimarul, ale cărui afirmații au stârnit reacțiile opoziției și ale localnicilor.

Prezent la ședință a fost și un reprezentant al Olt Eco, care a încercat să-i convingă pe aleși să adopte proiectul, spunând că atât Caracalul cât și Piatra Olt au acceptat prin hotărâre cuantumul taxei.
”Dacă nu sunteți de acord, de la 1 ianuarie 2019 nu vă mai ridică nimeni gunoiul”, a avertizat Mihai Sebastian, reprezentantul Olt Eco.
”Lăsați că îl ducem la groapa din județul Teleorman”, a replicat consilierul PNL Marian Tudorică.

Spre finalul discuțiilor, o propunere a venit din partea consilierei PSD Violeta Dobre: ”Rog reprezentanții prezenți să transmită ADI Olt Eco și Consiliului Județean ce s-a întâmplat azi aici. Propun să se refacă regulamentul și județul să fie împărțit în trei categorii: urban, semiurban și rural. Nivelul de trai la noi în oraș este foarte scăzut. Mediați, că tot ați venit aici, ca să nu iasă nimeni în pagubă”.

Cum proiectul nu a putut fi retras de pe ordinea de zi, pentru că lipsea inițiatorul, a fost supus votului, fiind adoptată hotărârea de respingere cu 8 voturi împotrivă și 8 abțineri.

O nouă ședință a Consiliului Local Drăgănești Olt va avea loc la finalul acestei luni, când probabil se va repune în discuție aprobarea regulamentului și a taxei de salubrizare. Cum pare greu de crezut că aleșii PSD, partid care deține majoritatea în CL Drăgănești, vor continua să se abțină la vot, proiectul ar putea fi adoptat la următoarea încercare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.