luni, decembrie 5 www.impactinolt.ro

Laurențiu Lazăr, fostul șef al SIF Olt, 2 ani și 8 luni cu suspendare

Laurențiu Lazăr, fostul șef al Serviciului de Investigarea Fraudelor (SIF) din cadrul IPJ Olt, a fost condamnat de Tribunalul Dolj la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare. pedepse cu suspendare au mai primit soția acestuia, Valeria Lazăr, Buzatu Mihai Răzvan, Buzatu Bogdan Alexandru și Gheorghe Bădiță.

Tribunalul Dolj a pronunțat în această seară sentința în dosarul în care fostul șef al SIF Olt împreună cu alte 20 de persoane, printre care se află polițiști, angajați ai fostei Direcții a Finanțelor Publice Olt și oameni de afaceri – au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT, acuzațiile vizând infracțiuni de constituire a unui grup infracţional specializat în şantaj, evaziune fiscală, abuz în serviciu, delapidare, spălare de bani și rambursări ilegale de TVA; prejudiciul total cauzat a fost evaluat la peste 1 milion de euro.

Acuzat de procurori că ar fi fost cap al rețelei, Laurențiu Lazăr a fost condamnat de magistrați la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.

”Nu am fost în sală, dar am vorbit puțin mai devreme cu avocatul și așa mi-a spus, că am fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare”, a spus Laurențiu Lazăr.

UPDATE// Decizia instanței

”Achită pe inculpatul Lazăr Laurenţiu Ilie sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire sau aderare la un grup infracţional organizat; complicitate la organizarea şi desfăşurarea de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc;  conflict de interese în formă continuată. Achită pe acelaşi inculpat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Schimbă încadrarea juridică pentru infracţiunile reţinute în sarcina inculpatului (…) Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea la care se adaugă sporul de o treime din cealaltă pedeapsă cu închisoarea, rezultând pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare, 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b cod penal şi pedeapsa accesorie constând în interzicerea exerciţiului drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b cod penal. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe perioada unui termen de supraveghere de 4 ani.

Achită pe inculpata Lazăr Valeria sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:  constituire sau aderare la un grup infracţional organizat; spălare de bani; folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau creditului societăţii ori într-un scop contrar intereselor acesteia; evaziune fiscală. În baza art. 9 alin. 1 lit. c din Legea 241/2005 cu aplicarea art. 5 cod penal actual şi art. 12 din Legea 187/2012 Condamnă pe inculpata Lazăr Valeria la 2 ani închisoare şi 3 ani interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza I, lit. b cod penal de la 1969. În baza art. 71 cod penal de la 1969 Aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza I, lit. b cod penal de la 1969. Dispune ca inculpata să nu fie fondator, administrator, director sau reprezentant legal al unor societăţi comerciale, iar dacă a fost aleasă să fie decăzută din drepturi. Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii pe durata termenului de încercare de 4 ani.

Achită pe inculpatul Gheorghiceanu Bogdan Ciprian sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: constituire sau aderare la un grup infracţional organizat;  organizarea şi desfăşurarea de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc. Achită pe acelaşi inculpat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor; complicitate la şantaj în formă continuată.

Achită pe inculpatul Voiculescu Liviu Dumitru sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: constituire sau aderare la un grup infracţional organizat; organizarea şi desfăşurarea de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc;  conflict de interese.

Achită pe fiecare dintre inculpaţii Buzatu Mihai Răzvan şi Buzatu Bogdan Alexandru sub aspectul săvârşirii infracţiunii de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat. Schimbă încadrarea juridică pentru infracţiunile reţinute în sarcina fiecăruia dintre inculpaţi (…)Condamnă pe fiecare dintre inculpaţii Buzatu Mihai Răzvan şi Buzatu Bogdan Alexandru la câte 3 ani închisoare fiecare şi 3 ani interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a şi b cod penal actual.  Dispune suspendarea executării pedepselor sub supraveghere pe perioada unui termen de supraveghere de 5 ani.

Achită pe fiecare dintre inculpaţii: Poteraş Leonard Ionuţ, Ghiţă Costinel Silviu, Boangiu Iliuţă Adrian şi Morusi Radu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat; Achită pe fiecare dintre inculpaţii Ghiţă Costinel Silviu, Boangiu Iliuţă Adrian şi Morusi Radu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de organizarea şi desfăşurarea de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc; Achită pe fiecare dintre inculpaţii Poteraş Leonard Ionuţ, Ghiţă Costinel Silviu, Boangiu Iliuţă Adrian şi Morusi Radu pentru infracţiunea prevăzută de art. 330 cod penal de la 1969 ( jocul de noroc).

Încetează procesul penal cu privire la infracţiunea de organizare şi desfăşurare de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc reţinută în sarcina inculpatului Poteraş Leonard Ionuţ.

Condamnă pe inculpatul Bădiţă Gheorghe la 6 luni închisoare. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata termenului de încercare de 3 ani stabilit de instanţă conform art. 862 cod penal de la 1969. (…)

Admite în parte acţiunea civilă promovată în cauză de partea civilă Statul Român prin ANAF – DGRFP Craiova. Obligă inculpata Lazăr Valeria la plata către partea civilă Statul Român prin ANAF – DGRFP Craiova a sumei de 26218 lei ( 11985 lei impozit pe profit şi 14233 lei TVA de plată) precum şi la dobânzile legale şi penalităţile de întârziere aferente, calculate conform codului fiscal şi codului de procedură fiscală de la data producerii prejudiciului şi până la data achitării integrale a debitului. Anulează actele false. În baza art. 13 din Legea 241/2005 Dispune comunicarea sentinţei definitive la ONRC pentru înscrierea cuvenitelor menţiuni. Admite în parte acţiunea civilă promovată în cauză de SC Univers SA. Obligă pe inculpaţii Buzatu Mihai Răzvan şi Lazăr Laurenţiu Ilie la plata sumei de 456.000 lei despăgubiri civile către partea civilă SC Univers SA, la care se adaugă dobânda legală până la data plăţii debitului. Respinge, ca tardivă, cererea SC Vidraru SA, de constituire ca parte civilă. Menţine măsura asiguratorie instituită prin ordonanţa nr. 174D/P/2011 din 13 iunie 2013 a procurorului din cadrul DIICOT – ST Craiova cu privire la bunurile imobile proprietatea inculpaţilor Lazăr Laurenţiu Ilie şi Lazăr Valeria.

În baza art. 112 alin. 1 lit. b şi alin. 6 cod penal confiscă de la inc. Poteraş Leonard Ionuţ aparatele de joc de tip slot maşine şi sumele de bani rezultate din exploatarea acestora şi ridicate de organele de cercetare penală. Obligă pe fiecare dintre inculpaţii Buzatu Mihai Răzvan şi Lazăr Laurenţiu Ilie la câte 6938,5 lei reprezentând cheltuieli judiciare către partea civilă SC Univers SA. Obligă pe fiecare dintre inculpaţii Lazăr Laurenţiu Ilie, Lazăr Valeria, Buzatu Bogdan Alexandru, Buzatu Mihai Răzvan şi Poteraş Leonard Ionuţ la câte 4000 lei fiecare cheltuieli judiciare statului. Obligă pe inculpatul Bădiţă Gheorghe la 500 lei cheltuieli judiciare statului. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea cauzei cu privire la inculpaţii Gheorghiceanu Bogdan Ciprian, Voiculescu Liviu Dumitru, Ghiţă Costinel Silviu, Boangiu Iliuţă Adrian, Morusi Radu rămân în sarcina statului, onorariile avocaţilor desemnaţi din oficiu pe întreg parcursul procesului penal urmând a fi virate din fondurile MJ către BA Craiova”.

Restul inculpaților, printre care se află Florin Bîlteanu, fost director executiv adjunct al Finanțelor oltene, și Ion Encescu, fost director al Administraţiei Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii Olt, sunt judecați într-un dosar disjuns, pronunțarea fiind amânată pentru data de 13 decembrie.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.