vineri, februarie 23 www.impactinolt.ro

Primar PSD din Olt, condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare

Primarul comunei Gostavățu, trimis în judecată în mai 2020 de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalulul Olt pentru luare de mită și înșelăciune în formă continuată, a fost condamnat în primă instanță la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Hotărârea instanței prevede și interzicerea unor drepturi, printre care și cel de a de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta – primar, de la rămânerea definitivă a sentinţei şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

„Condamnă pe inculpatul Popescu Marius Ştefan, judecat în stare de libertate în prezenta cauză, la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, comisă în formă continuată (…) condamnă pe inculpatul Popescu Marius Ştefan, cu aceleaşi date, la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, comisă în formă continuată. În baza art. 38 alin. 1 şi 39 alin. 1 lit. b din Codul penal, contopeşte pedepsele aplicate inculpatului urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, de 4 ani închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv 4 luni, în total va executa pedeapsa de 4 ani şi 4 luni închisoare, în regim de detenţie. În baza art. 45 alin. 1 rap. la art. 66 alin. 1 lit. a şi b din Codul penal şi art. 289 alin. 1 din Codul penal, interzice inculpatului ca pedeapsă complementară, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta – primar, pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate”, se precizează în hotărârea instanței.

Popescu Marius Ștefan era acuzat și de instigare la fals intelectual și instigare la uz de fals, pentru care procesul a încetat însă ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

În acest dosar, primarul comunei Gostavăţu a fost acuzat de procurori că a luat de peste 100 de ori mită.
„În calitate de primar al com. Gostavăţu, jud. Olt, în perioada 2008-2018, a condiţionat mai multe persoane care doreau să nu fie sancţionate contravenţional sau împiedicate să îşi desfăşoare diferitele activităţi ce formează obiectul lor de activitate (reprezentanţi ai unor societăţi comerciale cu sedii sau puncte de lucru în com. Gostavăţu, jud. Olt şi deţinători de utilaje agricole) de pe raza comunei, să achite, personal sau prin persoane interpuse, anual, diverse sume de bani (folosite pentru nevoi personale) cu valoarea cuprinsă între 100-1000 lei, către acesta, sub pretextul că sumele de bani sunt necesare pentru organizarea bâlciului din comună (deși la primărie exista prevedere bugetară pentru organizarea bâlciului din comună), în legătură cu întârzierea sau neîndeplinirea unor acte ce intră în atribuţiile sale de serviciu sau pentru îndeplinirea unor acte contrare acestor atribuţii (procese-verbale de sancţionare contravenţională, nedarea în debit a amenzilor contravenţionale, emiterea acordului de funcţionare pentru agenţii economici, sesizări la diferite instituţii ale statului în vedere efectuării de controale la agenţii economici, etc.) – 117 acte materiale”, precizau procurorii.

Inculpat în alte două dosare

Primarul comunei Gostavățu este judecat și în alte două dosare – în unul este acuzat de săvârșirea infracțiunii de efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absența certificatului de descărcare de sarcină arheologică, în formă continuată, și a fost condamnat în primă instanță la plata unei amenzi penale de 24.000 lei și obligat la plata a 29.000 lei, daune materiale către partea civilă Direcţia Judeţeană pentru Cultură Olt.
În celălalt dosar, aflat pe rolul Judecătoriei Caracal, este inculpat pentru fapte de corupție, procurorii precizând că „pe baza actelor de sesizare și în urma cercetărilor penale efectuate în cauză s-a reținut că inculpatul Popescu Marius Ștefan, în calitate de primar, reprezentant al UATC Gostavățu, a încheiat pe parcursul anilor 2015 – 2018 mai multe contracte de achiziție publică în mod discreționar, abuziv, nesocotind în mod flagrant dispozițiile legale în materie de achiziții publice și administrarea bugetului public (…), fapte ce au condus la prejudicierea bugetului local al UATC Gostavățu cu suma de 188.226 lei”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.