joi, aprilie 25 www.impactinolt.ro

Primar PSD, condamnat la plata unei amenzi penale de 24.000 lei

Primarul comunei Gostavățu a fost condamnat în primă instanță la plata unei amenzi penale de 24.000 lei în dosarul în care este acuzat de infracțiuni la alte legi speciale.

Marius Ștefan Popescu a fost trimis în judecată în februarie 2021, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absența certificatului de descărcare de sarcină arheologică, în formă continuată.
”În perioada de vară – toamnă a anului 2018, inculpatul a realizat un număr de trei lucrări de construcţie/amenajare pe terenul Castrului Roman Slăveni „la Cetate” situat pe raza localității Gostavăţu – realizarea unei extinderi din beton a unei fundaţii/scene, realizarea unui monument din beton împrejmuit cu gard din plasă metalică dedicat Centenarului Marii Uniri şi realizarea unei plantaţii de arbori (aprox. 50-100 buc.), fără a deţine certificat de descărcare de sarcină arheologică, lucrări care au afectat integritatea sitului arheologic în ansamblul său, dar au şi cauzat importante pierderi de patrimoniu arheologic mobil, producând un prejudiciu patrimonial în valoare de aproximativ 105.000 lei”, precizau procurorii.

La finalul lunii trecute, Judecătoria Caracal a pronunțat hotărârea în acest dosar.
”Condamnă pe inculpatul P.M.S., trimis în judecată în stare de libertate, la pedeapsa amenzii în cuantum de 24.000 lei, corespunzător a 240 zile-amendă cu un cuantum al unei zile-amendă de 100 lei (…) Atrage atenția inculpatului că, în caz de neexecutare cu rea-credință, în tot sau în parte, a pedepsei amenzii, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuiește cu un număr corespunzător de zile cu închisoarea. (…) Admite în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă Direcţia Judeţeană pentru Cultură Olt şi îl obligă pe inculpatul P.M.S. la plata sumei de 29.000 lei către partea civilă, cu titlu de daune materiale (…) obligă inculpatul la plata sumei de 6407 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat”, a decis instanța, a cărei hotărâre nu este însă definitivă.

Primarul comunei Gostavățu mai este trimis în judecată în alte două dosare; în unul dintre dosare, aflat pe rolul Tribunalului Olt, este acuzat de luare de mită în formă continuată, procurorii susținând că „în perioada 2008-2018, a condiţionat mai multe persoane care doreau să nu fie sancţionate contravenţional sau împiedicate să îşi desfăşoare diferitele activităţi ce formează obiectul lor de activitate (reprezentanţi ai unor societăţi comerciale cu sedii sau puncte de lucru în com. Gostavăţu, jud. Olt şi deţinători de utilaje agricole) de pe raza comunei, să achite, personal sau prin persoane interpuse, anual, diverse sume de bani (folosite pentru nevoi personale) cu valoarea cuprinsă între 100-1000 lei, către acesta, sub pretextul că sumele de bani sunt necesare pentru organizarea bâlciului din comună”.
În celălalt dosar, înregistrat la Judecătoria Caracal, primarul comunei Gostavățu este acuzat de fapte de corupție, procurorii precizând că „pe baza actelor de sesizare și în urma cercetărilor penale efectuate în cauză s-a reținut că inculpatul Popescu Marius Ștefan, în calitate de primar, reprezentant al UATC Gostavățu, a încheiat pe parcursul anilor 2015 – 2018 mai multe contracte de achiziție publică în mod discreționar, abuziv, nesocotind în mod flagrant dispozițiile legale în materie de achiziții publice și administrarea bugetului public (…), fapte ce au condus la prejudicierea bugetului local al UATC Gostavățu cu suma de 188.226 lei”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.