Fost senator de Olt şi fost ministru al Marilor Proiecte, Dan Şova a fost condamnat luni de magistraţii Curţii Supreme la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în dosarul CET Govora. De asemenea, instanţa a dispus obligarea inculpatului la plata sumei de 100.000 de euro, cu titlul de confiscare specială, şi a menţinut sechestrul pus de procurori asupra unor bunuri mobile şi imobile ale acestuia.
“Respinge, ca neîntemeiată, cererea de schimbare a încadrării juridice formulată de inculpatul Şova Dan Coman din infracţiunea de trafic de influenţă prev.de art.291 Cod penal rap. la art.6 şi art.7 alin.1 lit.a din Legea nr.78/2000, cu aplic. art.5 Cod penal în infracţiunea de trafic de influenţă prev. de art.291 Cod penal rap. la art.6 din Legea nr.78/2000, cu aplic. art.5 Cod penal. I. (…) Condamnă pe inculpatul Şova Dan – Coman la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. În conformitate cu art.67 Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art.66 lit.a, b şi g Cod penal, pe o perioadă de 2 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale a închisorii. În temeiul art.65 Cod penal interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prev. de art. 66 lit.a, b şi g C.pen. În temeiul art.72 Cod penal, deduce din pedeapsa aplicată durata măsurilor preventive privative de libertate (reţinere, arestare preventivă şi arest la domiciliu) începând cu data de 03.12.2015 până la 08.02.2016, inclusiv. În temeiul art.291 alin.2 Cod penal rap. la art.112 lit.e Cod penal dispune obligarea inculpatului la plata către stat a sumei de 100.000 euro sau contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de confiscare specială. Potrivit art.404 alin.4 lit.c rap.la art.249 Cod procedură penală menţine măsura sechestrului asigurător instituită asupra bunurilor mobile şi imobile proprietatea inculpatului prin ordonanţa procurorului nr.611/P/2015 din 25.01.2016 (vol.I, fila 79-83), până la concurenţa sumei de 100.000 euro”, se precizează în hotărârea instanţei, care nu este însă definitivă.
Dan Şova a fost trimis în judecată de procurorii DNA în ianuarie 2016, fiind acuzat de trafic de influenţă.
“În perioada octombrie 2011 – iulie 2014, inculpatul Șova Dan-Coman a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă inculpatul Bălan Mihai, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. Astfel, în urma demersurilor întreprinse de inculpatul Șova Dan-Coman pe lângă Bălan Mihai, directorul general al CET Govora SA, în lunile decembrie 2011, respectiv mai 2013, acesta din urmă a încheiat două contracte de consultanță cu firma de avocatură reprezentată de martorul denunțător, iar în perioadele ianuarie – octombrie 2012 și respectiv iunie 2013 – august 2014 a avizat, din partea CET Govora, plățile efectuate în baza celor două documente, cu încălcarea prevederilor legale și a normelor interne de funcționare a societății respective. De menționat este faptul că, încheierea unor astfel de contracte de consultanță nu-și găsea justificarea, întrucât, la acea vreme, centrala de energie termică CET Govora SA dispunea de un departament juridic în care își desfășurau activitatea 6 juriști, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistență din partea vreunei societăți de avocați. (…) Din probele administrate a rezultat că cea mai mare parte a banilor primiți de inculpatul Șova Dan-Coman au fost orientați, în mod direct, către stingerea unei datorii provenită din obligațiile inculpatului de cumpărător al unui imobil situat în București”, preciza un comunicat al DNA.