duminică, mai 5 www.impactinolt.ro

Medicul Paul Iancu, eliberat condiționat

Medicul Paul Iancu, condamnat anul trecut la 3 ani și șase luni de închisoare pentru ucidere din culpă, a fost eliberat condiționat prin decizie definitivă a Tribunalului Mehedinți. Instanța a admis vineri contestația medicului împotriva sentinței Judecătoriei Drobeta Turnu Severin, care respinsese cererea, ca nefondată, și fixase un termen de 6 luni după expirarea căruia putea fi cerută eliberarea condiționată.

Soluția pe scurt: În baza art. 425 ind. 1 alin.7 pct.2 lit. a C.p.p. Admite contestaţia formulată de petentul – condamnat Iancu Paul, împotriva sentinţei penale nr. 176/04.02.2019, pronunţată de Judecătoria Drobeta Turnu Severin în dosarul nr. 652/225/2019. Desfiinţează parţial sentinţa atacată şi rejudecând: Admite cererea de liberare condiţionată privind pe condamnatul Iancu Paul. Dispune liberarea condiţionată a contestatorului condamnat, Iancu Paul din executarea pedepsei de 3 ani şi 6 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 681/2017, pronunţată de Judecătoria Slatina. Dispune punerea de îndată în libertate a contestatorului condamnat, Iancu Paul de sub puterea mandatului nr.834/2018, emis de Judecătoria Slatina dacă nu este privat de libertate în altă cauză. Menţine dispoziţiile instanţei de fond în ceea ce priveşte onorariul apărătorului din oficiu. În baza art. 275 al. 3 C.p.p., Cheltuielile judiciare efectuate în tot cursul procesului penal rămân în sarcina statului. În baza art. 275 alin. 6 C.p.p., Suma de 170 lei reprezentând parte din onorariul apărătorului din oficiu, avocat Ciurea Nicoleta, rămâne în sarcina statului şi va fi avansată din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică, astăzi, 08.03.2019, la sediul Tribunalului Mehedinţi.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, eliberarea condiționată a fost cerută și de Mircea Tusciuc, celălalt medic condamnat pentru ucidere din culpă, cererea acestuia nefiind încă soluționată.

Trimiși în judecată în 2012, medicii Paul Iancu și Mircea Tusciuc au fost condamnați definitiv în aprilie 2018 la câte 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă după decesul unui copil în vârstă de 9 ani, din Șerbănești, care fusese internat pentru o fractură la mână.
”Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:
Inculpatul Iancu Paul în calitate de medic de gardă – medic primar ortoped la Spitalul Judeţean Slatina la data de 23.05.2010, nu a examinat minorul G.C.M. în vărstă de 9 ani, ce se prezentase pentru îngrijiri medicale cu ambulanţa şi a stabilit cu uşurinţă diagnosticul de „fractură ambe oase antebraţ stâng” în loc de „fractură deschisă ambe oase antebraţ stâng cu deplasare”.
Inculpatul Tusciuc Mircea, medic specialist primar în ortopedie şi chirurgie pediatrică, la aceeaşi unitate sanitară, nu a acordat îngrijirile medicale corespunzătoare minorului G.C.M. pe perioada internării şi a decis în mod inoportun externarea pacientului la 26.05.2010. Pacientul a fost reinternat în aceeaşi seară iar în dimineaţa următoare inculpatul a decis amputarea membrului superior al minorului, însă datorită complicaţiilor intervenite acesta a decedat la 27.05.2010.
Decesul minorului s-a produs urmare a modului necorespunzător de stabilire a diagnosticului de către cei doi inculpaţi, acordarea unor îngrijiri medicale neadecvate, nediagnosticarea în timp util a complicaţiilor tanatogeneratoare, a lipsei de supraveghere atente şi corecte a bolnavului la internare şi pe perioada internării”, preciza un comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.