joi, martie 21 www.impactinolt.ro

Polițist condamnat pentru fals în înscrisuri oficiale

Un polițist din cadrul IPJ Olt a fost condamnat de Judecătoria Slatina la 1 an și 5 luni de închisoare cu suspendare pentru fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Instanța i-a interzis acestuia dreptul de a exercita funcția de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, sentința nefiind însă definitivă.

Roșioru Floricel, care la data comiterii infracțiunilor de care este acuzat era agent şef în cadrul Secţiei 12 Poliţie Rurală Potcoava – Postul de Poliţie Movileni, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt în luna noiembrie a anului trecut.
În sarcina acestuia, procurorii au reținut comiterea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
”Fiindu-i repartizat în vederea efectuării cercetării penale, dosarul penal nr. 4817/P/2014, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de abandon de familie de către numitul Matei Laurenţiu Daniel, constând în neplata pensiei de întreţinere la care a fost obligat de instanţa de judecată în favoarea fiului său minor, Matei Emanuel Gabriel, a consemnat în mod nereal, în numele minorului, prin plăsmuire, într-un înscris nedatat denumit „Declaraţie persoană vătămată/parte civilă”, împrejurarea că acesta nu mai are niciun fel de pretenţie faţă de tatăl său, înscris care şi-a produs efectele în momentul contrafacerii de către inculpat a subscrierii (semnăturii) atât a minorului, în calitate de persoană vătămată, de la rubrica „Persoană vătămată/parte civilă”, cât şi a apărătorului din oficiu, avocat Rezeanu Magdalena, de la rubrica „Avocat”, de pe procesul-verbal de aducere la cunoştinţă a drepturilor şi obligaţiilor persoanei vătămate, datat 27.11.2015 şi de pe declaraţia de „Persoană vătămată/parte civilă”, nedatată, consemnând de asemenea, în mod nereal, o declaraţie în numele persoanei vătămate Gheorghe Mihaela în care menţiona că aceasta îşi retrage plângerea prealabilă faţă de Matei Laurenţiu, după care a semnat la rubrica „ Persoană vătămată” în locul numitei Gheorghe Mihaela, atât procesul verbal de aducere la cunoştinţă a drepturilor şi obligaţiilor cât şi declaraţia, în timp ce se afla în exercițiul atribuțiilor de serviciu, respectivele înscrisuri având valoarea unor înscrisuri oficiale. Inculpatul Roşioru Floricel a folosit înscrisurile denumite „Declarație persoană vătămată/parte civilă”, în al căror conținut se consemna că minorul Matei Emanuel Gabriel şi numita Gheorghe Mihaela nu mai au niciun fel de pretenţii în cauză – acestea fiind falsificate prin plăsmuire, iar pentru a produce efecte juridice, a falsificat subscrierea, prin contrafacere, atât a semnăturilor celor două persoane anterior menţionate, cât şi a apărătorului din oficiu Rezeanu Magdalena, înscrisuri-mijloc de probă, pe care ulterior le-a integrat în ansamblul materialului probator administrat în dosarul penal nr. 4817/P/2014, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, cu scopul de a propune, prin referatul din data de 28.11.2015, clasarea cauzei”, au precizat reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

Luna trecută, magistrații Judecătoriei Slatina au pronunțat sentința.
”Condamnă pe inculpatul Roşioru Floricel la pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale. (…) interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii – funcţionar public civil cu statut special în sensul art. 1 alin. 1 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. (…) Condamnă pe inculpatul Roşioru Floricel, cu aceleaşi date de stare civilă, la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals.
Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 2 luni închisoare la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv 3 luni, în total va executa pedeapsa de 1 an şi 5 luni închisoare. În baza art. 91 din Codul penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani”, se precizează în încheierea instanței.

În plus, inculpatului i s-a impus obligația de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate, pe durata termenului de supraveghere acesta fiind obligat și la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Icoana sau Primăriei Potcoava pe o perioadă de 90 de zile.

Instanța a menținut măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpat și a admis în parte acţiunea civilă formulată de persoana vătămată Gheorghe Mihaela, obligând inculpatul să-i plătească acesteia suma de 5000 lei cu titlu de daune morale.
Decizia Judecătoriei Slatina a fost atacată de inculpat la Curtea de Apel Craiova.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.