luni, mai 16 www.impactinolt.ro

„Sandilău” – Vâlcov, obligat de instanță la plata a 20.000 de lei

Darius Vâlcov a pierdut în primă instanță procesul cu protestatarul Săndel Matei, a cărui fișă medicală a publicat-o pe Facebook, numindu-l „sandilău cu acte-n regulă”.

Tribunalul Olt a pronunțat azi soluția în dosar, fostul consilier de stat fiind obligat la plata a 20.000 de lei, daune morale catre Săndel Matei.

Soluția pe scurt: Admite în parte cererea. Constată încălcarea de către pârât a dreptului reclamantului la demnitate. Constată încălcarea de către pârât a dreptului reclamantului la intimitatea vieţii private. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 20.000 lei, cu titlu de daune morale, din care 10.000 lei pentru încălcarea dreptului la demnitate şi 10.000 lei pentru încălcarea dreptului la intimitatea vieţii private. Obligă pârâtul să publice pe pagina sa de Facebook şi în două ziare de circulaţie naţională, în format scris şi în format online, dispozitivul prezentei hotărâri. Ia act că părțile au solicitat cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea pentru exercitarea căii de atac se va depune la Tribunalul Olt. Pronunţată azi, 29.11.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin grefa instanţei.

Darius Vâlcov a fost dat în judecată după ce, în septembrie 2018, din postura de consilier al primului ministru de atunci Viorica Dăncilă, a publicat pe Facebook fișa medicală a protestatarului Săndel Matei, pe care l-a numit „sandilău cu acte-n regulă”.
La vremea respectivă, Vâlcov a fost amendat cu 1000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru postarea sa.
”Fapta domnului Darius Bogdan Vâlcov de a denumi o persoană prin termenul de ‘sandilău’ și publicarea fișei medicale a persoanei respective, protestatar de notorietate, constituie faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de afecțiune medicală necontagioasă și prin asociere pe baza criteriului de dizabilitate mentală potrivit art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 15 din OG137 O.G. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Consiliul a dispus aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale în valoare de 1.000 lei”, preciza un comunicat de presă al CNCD.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.