miercuri, decembrie 19 www.impactinolt.ro

Noi concedieri la Arta Meşteşugarilor. AUDIO-Cum se cerea şpaga

Situaţie incredibilă la cooperativa Arta Meşteşugarilor din Slatina, unde mai mulţi angajaţi, concediaţi în repetate rânduri şi repuşi în drepturi de instanţă, trăiesc din nou cu teama pierderii locului de muncă. Jocul “de-a alba-neagra” cu soarta celor în cauză este practicat de preşedinta cooperativei, Florina Păuna, trimisă în judecată pentru luare de mită după ce a cerut mai multor angajaţi suma de 4.400 de euro pentru a nu-i concedia.

 

Ce se întâmplă dacă refuzi să achiţi “onorariul de succes”? Rămâi fără loc de muncă! În înregistrarea audio ce poate fi ascultată aici

se aude clar, la minutul 8.20, cum Florin Păuna își cere „dreptul de șmecher”: “Plătiţi 3600 de euro, plus TVA, şi eu vă dau mâna şi vă garantez că nu va mai pleca nimeni din această societate!”.

Scandalul care mocnea de mult timp la Arta Meşteşugarilor a devenit cunoscut opiniei publice în februarie 2016, când un comunicat al Direcţiei Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Olt anunţa trimiterea în judecată a preşedintei cooperativei meşteşugăreşti, Florin Păuna.
“Lucrătorii de poliție judiciară ai S.J.A. Olt au fost delegați să efectueze activități de cercetare penală în urmă cărora s-a probat faptul că, în anul 2014, P.F. a avut divergențe legate de bunul mers al activității unității cu o parte a angajaților, cărora le-a pretins suma de 4400 euro sub pretextul achitării ‘onorariului de succes’ al unui avocat care a reprezentat-o pe aceasta în fața instanțelor de judecată. Aceasta le-a spus că dacă plătesc suma respectivă, nu-i va concedia. Întrucât persoanele în cauză, angajate ale cooperativei meșteșugărești, nu i-au dat suma de bani pretinsă, în calitatea sa de administrator, inculpata le-a desfăcut contractele de muncă. În urma proceselor, instanţa a dispus reintegrarea în muncă a celor concediați, dar după o lună de la data reangajării Florina Păuna i-a concediat din nou, invocând diverse motive”, preciza comunicatul DGA.

Postura de inculpat nu pare să o fi speriat însă deloc pe preşedinta cooperativei. Aflată tot în scaunul de şefă a societăţii, a continuat răzbunarea.
“Am fost concediată de două ori consecutiv, ambele concedieri au fost anulate prin decizii definitive ale instanţei, dar recent mi s-a transmis informarea preaviz pentru a fi concediată a treia oară. În aceeaşi situaţie mai sunt şi alţi salariaţi din grupul celor cărora li s-au cerut bani pentru a nu fi concediaţi, se vede clar că este o răzbunare a doamnei preşedinte. În procesele intentate de salariaţi pentru deciziile abuzive şi ilegale, instanţele au dispus anularea concedierilor şi plata despăgubirilor şi a cheltuielilor de judecată. Valoarea despăgubirilor plătite de cooperativă se cifrează la 150.000 de lei, la care se adaugă încă 57.000 lei, plătiţi de inculpata Păuna Florina din banii cooperativei avocaţilor pe care i-a angajat să o apere în procese. Acestor cheltuieli li se alătură voluntariatul privind bonificarea lucrărilor din prestările de servicii, în sensul că se bonifică doar atât cât să se acopere un salariu minim şi restul ia calea buzunarelor proprii. Situaţia este tolerată pentru că produce şi adânceşte pierderile din cooperativă şi servesc inculpatei drept argument pentru concedierea salariaţilor care nu se împacă cu furturile şi pierderile din lipsă de competenţă managerială şi care, în loc de dividende pentru părţile sociale deţinute, primesc umilinţa concedierilor”,  ne-a declarat Marieana Vlad, una din angajatele societăţii, spusele sale fiind confirmate şi de alţi salariaţi care au fost din nou concediaţi.
“Dumneaei desfiinţează unităţi cu încălcarea legii cooperaţiei pentru a motiva concedierile celor care nu-i îmbrăţişează apucăturile ilegale. Spaţiile astfel eliberate sunt ulterior închiriate la rude ale unor persoane sus-puse cu influenţă în structurile de anchetă – cazul spaţiilor din b-dul A.I. Cuza, Piaţa Gării, Sergent Major C. Dorobanţu, etc. În mandatele sale, a desfiinţat unităţi în care lucrau salariaţi cu care se afla în conflict. În acelaşi timp însă, a înfiinţat o patiserie în Piaţa Gării, al cărei administrator şi investitor e fratele său, membru cooperator şi salariat al cooperativei Arta Meşteşugarilor. Domnia sa este angajat în funcţia de zidar, dar nu zideşte nimic, pentru că unităţile cooperativei sunt zidite cu peste 50 de ani de ani în urmă. Administrează patiseria şi primeşte leafă de la cooperativă. Acordarea spaţiului s-a făcut ilegal, fapt pentru care există plângere penală, ilegală este şi calitatea fratelui de membru cooperator pentru că desfăşoară un alt fel de activitate concurentă cooperativei şi potrivit Legii 1/2005 este motiv de excludere. La compartimentul Resurse Umane şi-a încadrat cumnata, pe postul de şef compartiment. Doamna, soţia fratelui său, este cea cu care inculpata întocmeşte deciziile de concediere anulate în serie de către instanţele judecătoreşti. Pe 4 iulie a organizat o chermeză la care au participat în jur de 40 de persoane, apropiaţii domniei sale, care au votat la comanda sa şi a reuşit astfel să invoce în noile preavize de concediere că Adunarea Generală din 30 iunie 2017 a hotărât concedierile… Sunt foarte multe ilegalităţi pe care le putem proba cu înscrisuri şi documente. Dumneaei a fost trimisă în judecată pentru luare de mită. Legislaţia prevede că ar putea fi suspendată din funcţie, dar acest lucru nu se poate întâmpla pentru că rudele din cooperativă şi cei apropiaţi care au participat la sindrofia din iulie înclină votul, la comandă, în favoarea sa”, susţin salariaţii concediaţi.

Declaraţiile salariaţilor aproape că pălesc în faţa înregistrării care redă tupeul cu care inculpata, aflată în continuare în funcţie, le cerea practic să plătească dacă vor să mai aibă locuri de muncă. N-au plătit şi au avut de suferit, iar acum speră că li se va face dreptate, deşi se tem că justiţia este legată doar la un singur ochi…

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.