sâmbătă, august 8 www.impactinolt.ro

Foștii primari ai comunei Cungrea, inculpați într-un nou dosar

Ion Murguleț și Dorel Alexe, foști primari ai comunei Cungrea în perioada 2008 – 2012, respectiv 2012 – 2016, au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt într-un nou dosar în care sunt acuzați de abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție, în formă continuată. Alături de cei doi, inculpați în dosar mai sunt Dinu Marian, reprezentantul SC Diamant Grup SRL, și diriginții de șantier Gabriel Năstasie și Ioana Popescu, acuzați de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

Dosarul în care cei cinci au fost trimiși în judecată la începutul acestei săptămâni dezvăluie, o dată în plus, jaful din bani publici comis în mandatele celor doi primari la Cungrea. După ce i-au trimis în judecată în dosarul ”celebrelor” parcuri din localitate, procurorii olteni au descoperit dovezi ale unor alte infracțiuni, legate de contractul privind alimentarea cu apă în comuna Cungrea.
Atât Murguleț cât și Alexe sunt acuzați că au acceptat la plată facturi care nu erau însoţite de documente justificative de aceeaşi valoare cu facturile, semnând centralizatoare ale situaţiilor de plată şi chiar unele situaţii de lucrări fără ca acestea să reflecte realitatea din teren, existînd lucrări neexecutate, executate parţial ori în cantităţi mai mici decât cele reflectate în documentele semnate.
”Fapta inculpatului MURGULEŢ ION care, în perioada 04.11.2010-09.12.2011, în calitate de primar al comunei Cungrea, jud. Olt, având atribuţii de ordonator principal de credite, în mod abuziv şi prin încălcarea dispoziţiilor legale (Legea 273/2006, Legea 10/1995, OUG 34/2006), a semnat şi acceptat la plată şase facturi întocmite de către reprezentantul SC Diamant Grup SRL, inculpatul Dinu Marian, şi a dispus plata unor lucrări, semnând cinci ordine de plată către societatea executantă a lucrării aferente contractului nr. 597/16.11.2009, având ca obiectiv investiţie publică „Alimentare cu apă în com. Cungrea”, contrar prev. art. 54 alin.5 din Legea nr. 273/2006 , care specifică faptul că documentele justificative trebuie să certifice exactitatea sumelor de plată şi a serviciilor executate, lucrări care fie nu au fost executate, fie au fost executate parţial sau în cantităţi mai mici decât cele prezentate în documente, contribuind la producerea unui prejudiciu bugetului local al UATC Cungrea, jud. Olt, şi implicit un folos nejustificat pentru SC DIAMANT GRUP SRL, în sumă totală de 753.194,04 lei, inclusiv TVA, reprezentând diferenţe constatate între valoarea lucrărilor cuprinse în situaţiile de plată întocmite şi semnate de către executant, avizate pentru conformitate de către diriginţii de şantier şi aprobate de către beneficiar-primarul în exerciţiu şi respectiv valoarea lucrărilor regăsite pe teren, cu ocazia efectuării expertizei tehnice judiciare, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, în formă continuată (şase acte materiale, aferente acceptării la plată a şase facturi).

Fapta inculpatului ALEXE DOREL care, în perioada 10.08.2012-25.09.2015, în calitate de primar al comunei Cungrea, jud. Olt, având atribuţii de ordonator principal de credite, în mod abuziv şi prin încălcarea dispoziţiilor legale (Legea 273/2006, Legea 10/1995, OUG 34/2006), a semnat şi acceptat la plată şapte facturi întocmite de către reprezentantul SC Diamant Grup SRL, inculpatul Dinu Marian şi a dispus plata unor lucrări, semnând şapte ordine de plată către societatea executantă a lucrării, aferente contractului nr. 597/16.11.2009, având ca obiectiv investiţie publică „Alimentare cu apă în com. Cungrea”, (…) contribuind la producerea unui prejudiciu bugetului local al UATC Cungrea, jud. Olt, şi implicit un folos nejustificat pentru SC DIAMANT GRUP SRL, în sumă totală de 753.194,04 lei, inclusiv TVA, (…) întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, în formă continuată (şapte acte materiale- aferente acceptării la plată a şapte facturi)”, se arată în rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

Procurorii precizează că elementul intenţional în activitatea de săvârşire a infracţiunilor rezidă din întreaga desfăşurare faptică, de la momentul desfăşurării procedurilor de licitaţie publică, unde au fost constatate de către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, prin raportul de control nr. 468/14.09.2015, încălcarea dispoziţiilor legale privind valoarea propunerii financiare a societăţii ofertante şi câştigătoare, disproporţionată faţă de valoarea estimată a contractului, la întocmirea şi asumarea unor documente efectuate în mai multe exemplare-centralizatoarele nr. 6 şi 9, cuprinzând lucrări şi sume valoric diferite, centralizatoare ale situaţiilor de plată şi devize de lucrări care nu poartă o dată a întocmirii lor, întocmirea şi aprobarea de facturi ce nu au anexate situaţii de lucrări executate, de aceeaşi valoare cu cea din cuprinsul facturilor, astfel încât nu se cunoaşte care sunt situaţiile de lucrări care compun fiecare dintre sumele inserate în cuprinsul facturilor.

”De asemenea, modul de acţiune al inculpaţilor denotă o rea-credinţă, în privinţa întocmirii şi aprobării de facturi pentru lucrări neexecutate, apoi la sesizarea nelegalităţii de către reprezentantul Camerei de Conturi, conform notei de constatare nr. 2320/12.06.2014, a fost întocmită o factură de stornare a sumei achitate şi încasate nelegal( factura nr.423/19.06.2014, în sumă de -57.511,31 lei) şi a fost refăcut centralizatorul nr.7, pentru ca apoi, după terminarea controlului Camerei de Conturi, să fie întocmită şi aprobată o nouă factură pentru aceeaşi sumă care fusese constatată ca fiind achitată şi încasată nelegal (factura nr.2002/27.10.2014, în sumă de 57.511,31 lei). Astfel, deşi suma respectivă a fost încasată de două ori şi dedusă o singură dată, lucrările decontate nu au mai fost executate, neregăsindu-se în cuprinsul centralizatoarelor nr. 8 şi 9”, se menționează în rechizitoriu.

Cei doi foști primari ai comunei Cungrea sunt inculpați și în dosarul parcurilor din localitate, acuzațiile fiind de abuz în serviciu și fals material în înscrisuri oficiale. Cauza respectivă se află pe rolul Judecătoriei Slatina, următorul termen al procesului fiind pe 17 aprilie.

Tot pentru abuz în serviciu, într-un dosar privind amenajarea și modernizarea fântânilor stradale din Cungrea, Ion Murguleț are deja o condamnare cu suspendare. În decembrie 2016, prin decizie definitivă a Curții de Apel Craiova, acesta a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, fiind totodată obligat la plata prejudiciului cauzat comunei – aproape 163.000 lei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.