
Cu două dosare pe rol, Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei și fost ministru de Finanțe celebru pentru șpaga investită în tablouri, nu pare să aibă mari motive de îngijorare. Ambele dosare sunt pentru fapte de corupție și în ambele a primit în primă instanță condamnări cu executare, dar astrele par să se alinieze în favoarea inculpatului.
În iulie 2020, Vâlcov era condamnat de Tribunalul Dolj la 6 ani și 6 luni de închisoare în dosarul în care procurorii DNA susțin că ar fi primit peste 4 milioane de lei mită. Dosarul se află acum la Curtea de Apel Craiova, unde pronunțarea a fost deja amânată de câteva ori. Șansele ca fostul primar al Slatinei să scape de acuzații sunt destul de mari, dacă luăm în calcul câteva detalii:
- -din rechizitoriul procurorilor reiese că ultima mită ar fi fost primită în februarie 2015
- termenul de prescripție a răspunderii penale este de 8 ani când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani
- 2015 plus 8 fac fix 2023; prescripția a fost deja invocată de avocați, rămâne de văzut ce vor decide magistrații.
Denunțul împotriva Ioanei Gușatu, invocat în dosarul de la ICCJ
În dosarul de la Înalta Curte, în care Darius Vâlcov a fost condamnat pe fond la 8 ani de închisoare pentru fapte de corupție, ieri s-a încheiat cercetarea judecătorească și s-a stabilit termen pentru pronunțarea hotărârii definitive. Fostul primar al Slatinei a găsit însă și aici portița de reducere a pedepsei – un denunț. Mai exact, denunțul formulat de Vâlcov împotriva Ioanei Gușatu, mama tinerei Anca Gușatu – care i-a administrat pentru o perioadă una din afaceri și a fost martor al apărării în procese.
Pe scurt, Vâlcov ar fi aflat în 2020, la o petrecere, că mama fostei amice s-a folosit de numele său în urmă cu opt ani și a cerut 2000 de euro de la Octavian Ilinca, un alt amic al fostului primar, căruia i-a promis că-i va facilita obținerea unui contract de anvelopare de blocuri. Ca la petreceri, se discută diverse, și la un moment dat Ilinca și-a adus aminte de banii dați și l-a întrebat pe Vâlcov dacă i-a primit, iar Vâlcov a fost așa de surprins și s-a supărat atât de tare că i se păta „imaculata” imagine încât a bătut cu pumnul în masă și i-a zis lui Ilinca să denunțe fapta că altfel îi denunță el pe amândoi. Și până la urmă au denunțat împreună, cu probe, ca la carte:
„După formularea denunţului, martorul a precizat că s-a deplasat în data de 12.10.2020, la locuinţa numitei Gușatu Ioana, întrucât ştia unde locuieşte, de la fiica acesteia, pentru a cere explicaţii pentru ce a făcut, cu atât mai mult cu cât acesta nu a ştiut nimic până la acea dată.
Martorul a declarat că a răspuns la poartă chiar inculpata, astfel că a rugat-o pe aceasta să urce în maşină cu el şi a întrebat-o cât de elegant putea, dacă recunoaşte că a făcut o greşeală, solicitându-i să spună adevărul, dacă a luat bani în numele său, respectiv suma de 2000 de euro, în scopul de a interveni pe lângă acesta pentru obţinerea unei lucrări de reabilitare. Inculpata a recunoscut ce a făcut şi i-a cerut scuze.”
Discuţia dintre cei doi a fost înregistrată pe un telefon ce a fost pus la dispoziţia organelor de urmărire penală ulterior, iar urmarea este cu „câștig” de ambele părți: Ioana Gușatu a primit 2 ani cu suspendare pentru că a recunoscut fapta și a cerut să fie judecată în procedură simplificată, iar Darius Vâlcov și-a „adjudecat” denunțarea unei fapte de corupție, demers care i-ar aduce înjumătățirea pedepsei.
La termenul de ieri al procesului de la Înalta Curte, avocatul său a cerut instanței ca denunțul să fie luat în considerare.
Potrivit articolului 19 din Legea 682/2002, „persoana care are calitatea de martor, în sensul art. 2 lit. a) pct. 1, şi care a comis o infracţiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.”
Adică din 8 ani de închisoare, dacă se menține condamnarea inițială, ar rămâne 4.
În dosarul de la Craiova pronunțarea este stabilită pentru săptămâna viitoare, iar cel de la Înalta Curte are termen în aprilie.