miercuri, august 21 www.impactinolt.ro

Procurorii din ”Inițiativa pentru Justiție” cer demisia lui Tudorel Toader

Asociația ”Inițiativa pentru Justiție”, condusă de procurorii Sorin Marian Lia (șeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia) și Bogdan Ciprian Pîrlog, cer demisia ministrului Tudorel Toader sau demiterea acestuia și solicită Avocatului Poporului să-și îndeplinească ”în ceasul al doisprezecelea” rolul constitutional.

”Recentele măsuri legislative sunt contrare principiului constituțional al unității de acțiune ce caracterizează activitatea Ministerului Public, îi implică în mod nejustificat pe judecători în politica penală a statului (plasându-i în subordinea ministrului justiției, în masura în care vor putea deține funcții de conducere la nivelul parchetelor) și creează discriminări sub aspectul promovării în sistemul judiciar prin aceea că nu permit și procurorilor să ocupe funcții de conducere la nivelul instanțelor.
Asociația Inițiativa pentru Justitie atrage atenția asupra faptului că încălcarea regulii generale din sistemul judiciar privind promovarea în funcțiile de conducere exclusiv în ierarhia funcției de procuror sau, după caz, de judecator, poate conduce la confuzii grave privind rolul judecătorilor și procurorilor în cadrul autorității judecatoresti, fiind de natură să afecteze negativ percepția asupra independenței justiției.
Totodată, Asociația solicita dlui Tudorel Toader să-și prezinte imediat demisia, pentru modul în care a gestionat procedura de adoptare a OUG nr. 7/2019, ignorând Consiliul Superior al Magistraturii și corpul magistraților, pentru conținutul ordonanței, care încalcă vădit art. 131 și 132 din Constituția României așa cum s-a reținut în considerentele deciziei Curții Constituționale nr. 33/2018, punctele 149-151, încalcă vădit art. 124 alin. 3, 125 alin. 3 și 133 alin 2 din Constituția României și nu respectă principiului separației carierelor, precum și pentru comunicarea în spațiul public a unor informații neadevărate, indicând Consiliul Superior al Magistraturii drept autor al modificărilor contestate de corpul magistraților adoptate prin respectiva ordonanță de urgență.
În cazul în care acesta refuză să-și asume răspunderea pentru procedura de adoptare și conținutul OUG nr. 7/2019 și să-și dea demisia, solictăm prim-ministrului și președintelui României să procedeze la eliberarea acestuia din funcția de ministru al justiției.
Solicităm Avocatului Poporului să-și îndeplinească, în ceasul al doisprezecelea, rolul constituțional și să procedeze la sesizarea imediată a Curții Constituționale cu privire la dispozițiile neconstituționale ale OUG nr. 7/2019.
În ceea ce privește anunțul public al Prim-Ministrului Guvernului României „de invitare” a reprezentanților Consiliului Superior al Magistraturii și ai asociațiilor profesionale ale magistraților de participare la discuții pe marginea legislației în domeniul justiției și refuzul asociațiilor profesionale oneste de a participa la asemenea discuții postfactum, precizăm, în completarea comunicatului comun cu Asociația “Forumul Judecătorilor din România” și Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” că apreciem acest demers ca formal, având exclusiv scopul unui câștig de imagine și o încercare de a induce organismelor Uniunii Europene percepția falsă că modificările legislative au fost adoptate în urma unor consultări efective cu corpul magistraților și cu instituțiile fundamentale ale autorității judecătorești. Prezența Asociației nu ar avea alt efect decât acela de a credibiliza autorii regresului legislativ din domeniul justiției, precum și pe cele trei asociații fantomă, AMR, APR și UNJR care și-au pierdut orice susținere în rândul magistraților și care, prin cooperarea activă și servilă cu decidenții modificărilor nocive ale legilor justiției, au contribuit activ la dezastrul cu care se confruntă sistemul judiciar în prezent”, precizează comunicatul semnat de cei doi copreședinți ai Asociației.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.