duminică, iulie 5 www.impactinolt.ro

Primarul comunei Coteana își pierde mandatul

Vasile Costea, primarul comunei Coteana, își va pierde în perioada imediat următoare mandatul, ca urmare a unei decizii definitive de incompatibilitate. La finalul acestei luni, Vasile Costea își va afla sentința definitivă și în dosarul în care a primit în primă instanță o pedeapsă de 1 an și 11 luni cu amânare pentru conflict de interese și fals în declarații.

În 2015, primarul comunei Coteana a fost acuzat de ANI că se afla în stare de incompatibilitate începând cu data de 17 ianuarie 2013, întrucât deţinea simultan funcţia de viceprimar şi funcţia de reprezentant al Consiliului local al comunei Coteana în cadrul S.C. AQUAVERA COTEANA S.R.L. (persoană juridică având ca asociat unic Consiliul Local Coteana), încălcând astfel,dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003.
Vasile Costea a atacat în instanţă raportul ANI și a avut câștig de cauză la Curtea de Apel Craiova. Hotărârea magistraților craioveni a fost însă contestată de ANI la Înalta Curte de Casație și Justiție, soluția definitivă în dosar fiind publicată azi:

”Admite recursul declarat de pârâta Agenţia Natională de Integritate împotriva sentinţei nr. 112 din 10 martie 2016 pronunţate de Curtea de Apel Craiova -Secţia de Contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. 1813/54/2015. Casează sentinţa recurată şi, rejudecând, respinge acţiunea formulată de reclamantul Costea Vasile în contradictoriu cu Agenţia Natională de Integritate, ca neîntemeiată. Definitivă”, se precizează pe site-ul ICCJ.

Ca urmare a acestei decizii definitive, primarul comunei Coteana își va pierde mandatul. Potrivit legii, „persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Spre finalul lui 2016, Vasile Costea a căpătat și calitatea de inculpat într-un dosar penal, fiind trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru conflict de interese și fals în declarații, fapte săvârșite pe vremea când era viceprimar al comunei Coteana. Potrivit procurorilor, în 2012 acesta i-a dat fratelui său, prin încredinţare directă, trei contracte, iar în calitate de membru în comisia de evaluare a ofertelor a dat şi o declaraţie în care susţinea că nu este rudă cu nici unul dintre ofertanţi.
„Am fost un prost”, recunoaştea Vasile Costea la scurt timp după trimiterea în judecată, într-o declaraţie dată pentru Adevărul prin care încerca să paseze responsabilitatea în seama fostului primar decedat al comunei.

În mai 2018, Judecătoria Slatina i-a stabilit o pedeapsă de 1 an și 11 luni de închisoare, magistrații luând decizia de a amâna aplicarea pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani. Hotărârea Judecătoriei Slatina a fost atacată atât de inculpat cât și de procurori la Curtea de Apel Craiova, o decizie definitivă în acest dosar urmând să fie pronunțată la finalul acestei luni.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.