miercuri, august 21 www.impactinolt.ro

Unul dintre cei mai vechi primari din Olt, colaborator dovedit al Securității

Numele unuia dintre cei mai vechi primari din Olt – Tudor Udrea (PSD), care conduce comuna Obârșia de peste două decenii – figurează pe lista colaboratorilor dovediți ai fostei Securități. Potrivit datelor postate pe site-ul CNSAS, hotărârea prin care primarului comunei Obârșia i-a fost constatată calitatea de colaborator al securității este definitivă și irevocabilă din 2012.

Potrivit informațiilor postate pe site-ul CNSAS, Tudor Udrea a fost recrutat în 1984, sub numele conspirativ Lazăr Stere, pentru supravegherea informativă a persoanelor fără antecedente politice și penale din comuna Dorobanți, județul Tulcea, iar doi ani mai târziu s-a mutat în comuna Obârșia, unde a fost preluat în legătura Securității orașului Corabia, sub același nume conspirativ, pentru a fi folosit la supravegherea persoanelor încadrate la CAP Obârșia; a fost abandonat în 1989, deoarece s-a deconspirat.

În 2011, CNSAS a cerut în instanță constatarea calității acestuia de colaborator.
Datele de pe site-ul instituției arată că printre cei turnați la Securitate de Tudor Udrea s-a aflat primarul de atunci al comunei Obârșia, despre care ”informa că nu se achită de sarcinile pe care le are ”în sensul că nu ține ședințele de partid la datele planificate, iar atunci când se țin nu respectă disciplina de partid”, președintele de C.A.P. dar și diverși localnici, notele informative consemnând nemulțumirile acestora referitoare la nivelul de trai sau măsurile luate în industrie și agricultură de conducerea de partid și de stat.
”O delațiune similară se regăsește și în raportul din 15.02.1989, în care sursa Lazăr Stere relatează despre o persoană cunoscută cu antecedente politice că <în discuțiile pe care le poartă aceasta se declară nemulțumită de faptul că nu se găsesc diferite produse agro-alimentare în comparație cu timpurile anterioare instaurării regimului comunist când, apreciază numitul B.S., se trăia mai bine>”.

După introducerea acțiunii în instanță de către CNSAS, Tudor Udrea a formulat întâmpinare prin care a susținut că nu a colaborat cu Securitatea în niciun mod și nu a furnizat informații despre nici o persoană. ”De asemenea, susține că nu a fost niciodată membru al Partidului Comunist și consideră că nu putea furniza informații despre persoanele care apar în nota de constatare, iar că așa zisele note informative care apar în nota de constatare a CNSAS nu sunt reale, având o conotație politică, având în vedere activitatea sa politică și administrativă în funcția de primar al comunei Obârșia”.

Argumentele sale nu au convins însă instanța.
”Este cert că prima condiție pentru reținerea calității de colaborator al Securității este îndeplinită, astfel cum rezultă din materialele mai sus citate, note informative și rapoarte întocmite de ofițeri ai Securității în baza informațiilor primite de la pârât. Curtea apreciază că este îndeplinită și cea de-a doua condiție deoarece furnizarea unor informații a fost făcută conștient, adică este evident că pârâtul avea reprezentarea faptului că relatările sale nu rămâneau fără urmări pentru persoanele vizate de notele informative date”, a decis în 2012 Curtea de Apel București, care a constatat calitatea lui Tudor Udrea de colaborator al Securității, datele de pe site-ul CNSAS precizând că sentința a rămas definitivă și irevocabilă.

În ciuda trecutului de ”turnător”, Tudor Udrea a câștigat de fiecare dată alegerile cu procente destul de mari.

Acuzați de colaborare cu Securitatea sunt și alți aleși locali din Olt:
-Marin Tudor (PSD), primarul comunei Fărcașele, care a câștigat procesul cu CNSAS în primă instanță; primul termen al recursului se va judeca la ICCJ în februarie 2020;
-Radu Marian (PNL), consilier județean – a pierdut procesul în primă instanță, termen la ICCJ – ianuarie 2021;
-Dan Stana (ALDE), fost consilier local la Piatra Olt – a pierdut procesul în primă instanță, termen la ICCJ – februarie 2020;


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.