sâmbătă, februarie 16 www.impactinolt.ro

Judecătoria care n-a avut niciodată mașină, dar și-a angajat șofer

”N-avem mașină și nici nu ne trebuie, dar un șofer la ușa casei, cum s-ar zice, nu strică nimănui” – este principiul după care s-a ghidat conducerea Judecătoriei Balș, pe al cărei stat de plată figurează din 2003 un angajat pe post de șofer. A cui ”pilă” o fi fost la vremea respectivă, nu se mai știe… Ce se știe însă este că, în 2016, șoferului i s-au stabilit atribuții la arhivă. Și ca să fie treaba-treabă, la ora actuală este cercetat pentru infracțiuni de fals săvârșite fix în exercitarea atribuțiilor la arhivă.

Situația a ieșit la iveală în urma unui recent control al Inspecției Judiciare – pe lângă șofer, echipa de control a constatat că la instanța din Balș sunt angajați, în mod nejustificat, și doi muncitori.

”În ceea ce priveşte situaţia posturilor de personal conex, şofer – 1 post şi muncitori – 2 posturi, s-a putut constata că acestea nu sunt justificate.
În acest sens, trebuie menţionat că instanţa nu a avut şi nu are autoturism în dotare, astfel că funcţia de şofer este inutilă, iar cele două posturi de muncitor provin din transformarea posturilor de paznic, existente doar până la preluarea activităţii de pază a instanţelor de către Jandarmeria Română. Preşedintele instanţei a solicitat Tribunalului Olt, prin adresele nr. 323/13.01.2017 şi respectiv, 2305/08.03.2017, luarea măsurilor corespunzătoare în privinţa persoanelor care ocupă aceste posturi, de şofer şi muncitori, dat fiind că domnului … (angajat pe postul de şofer) i-au fost stabilite în cursul anului 2016 atribuţii la arhivă (pentru a-şi justifica salariul), iar în prezent este cercetat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt pentru săvârşirea unor infracţiuni de fals, săvârşite în exercitarea acestor atribuţii la arhiva Judecătoriei Balş; în consecinţă, pentru anul 2017 nu i-au mai putut fi stabilite astfel de atribuţii; funcţia de şofer nu o poate exercita, întrucât instanţa nu a avut şi nu are în dotare autoturism, cu toate că este angajat pe acest post din anul 2003 şi primeşte drepturi salariale corespunzătoare, fără a exercita vreo atribuţie în cadrul instanţei. Totodată, celor doi muncitori nu li se pot asigura în instanţă activităţi care să justifice plata a două salarii, motiv pentru care s-a apreciat că menţinerea acestei stări de fapt este inoportună. (…) Curtea de Apel Craiova a comunicat Judecătoriei Balş, prin intermediul Tribunalului Olt, prin adresa nr. 210/17.05.2017, posibilitatea de a prelua cu titlu gratuit un autoturism Logan de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, preşedintele instanţei comunicând Tribunalului Olt, prin adresa nr. 5279/2017 că „un autoturism în dotarea instanţei nu ar constitui decât o cheltuială inutilă pentru bugetul public”. Prin aceeaşi adresă, preşedintele Judecătoriei Balş a subliniat că optează pentru transformarea postului de şofer în agent procedural ori arhivar, iar, până la acel moment, delegarea domnului … la o altă instanţă din circumscripția Curţii de Apel Craiova, pe un post de şofer”, se precizează în raportul Inspecției Judiciare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.