sâmbătă, februarie 16 www.impactinolt.ro

Preacucernicul Tomescu. Vrednic este, ctitor este, pentru achitare se roagă

Procesul în care Darius Vâlcov, Minel Prina, Cristian Tomescu, Bogdan Timofte şi Lucian Şuşală sunt judecaţi de Curtea Supremă se apropie cu paşi repezi de o primă sentinţă. Pe ultima sută de metri, unii încă mai încearcă să tragă de timp – exemplu Vâlcov, care-și aduce tatăl și fosta soție în fața instanței, alții încearcă să convingă completul de judecată că sunt nu doar nevinovați, ci și niște veritabile repere morale în societate.

La ultimul termen al procesului, pentru cea de-a doua categorie s-a calificat Cristian Tomescu, care a depus înscrisuri în circumstanțiere cu speranța că recomandările, caracterizările și contractele de sponsorizare cu fundații și biserici vor mai atenua din gravitatea acuzațiilor care-i sunt aduse de procurori. Tomescu, foarte zâmbăreț la fiecare termen de judecată, este acuzat de complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În faţa instanţei nu a recunoscut decât ultima infracţiune, pe primele două negându-le categoric. La termenul din octombrie al procesului, a răsuflat uşurat – audiat, Vâlcov a spus că pe Tomescu îl ştie doar de pe şantier, nici pomeneală să fi discutat vreodată cu el despre şpaga de la Berna, aşa cum susţin procurorii DNA.

De aici şi până la achitarea la care speră Tomescu, nu mai e nevoie probabil decât de multe rugăciuni. Şi „pile”, cum s-ar zice, la Cel de sus, ar cam avea – potrivit site-ului Episcopiei Slatinei, Cristian Tomescu este membru în Adunarea Eparhială, for compus „din credincioşii majori ai parohiei, bărbaţi şi femei, care mărturisesc prin credinţa, faptele si tinuta lor morala, atașamentul fata de Biserica Ortodoxă, de învăţătura ei, de credinta si de institutiile ei”, dar şi în Consiliul Eparhial, organism executiv al Adunării Eparhiale. În plus, a primit din partea Episcopiei diplome de ctitor şi distincţie de vrednicie. Dacă “istoricul” de preacucernic va cântări ceva în instanță, rămâne de văzut.

Tomescu este acuzat de DNA că l-a ajutat pe Vâlcov să primească o parte din şpaga de la Tehnologica prin intermediul firmei Cafmin, suma de bani, aproximativ 1,3 milioane lei, fiind transferată şi disimulată pe segmentul infracţional S.C. PLUS CONFORT S.R.L. – S.C. CAFMIN S.R.L. pe de o parte şi S.C. CAFMIN S.R.L. – RAMBA ANDREI OVIDIU.

Rechizitoriu DNA: “Declaraţiile inculpatului Tomescu Constantin Cristian date pe parcursul urmăririi penale au fost contradictorii, prin acestea inculpatul încercând să susţină că nu avea cunoştinţă de înţelegerea dintre inculpatul Vâlcov Darius Bogdan şi Berna Theodor despre remiterea unor sume de bani primite în schimbul exercitării influenţei pentru ca S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. să câştige licitaţiile cu S.C. COMPANIA DE APĂ OLT S.A. Mai mult decât atât, inculpatul Tomescu Constantin Cristian a susţinut că nu cunoştea că suma de bani primită de la S.C. PLUS CONFORT S.R.L. provenea dintr-o infracţiune, aceasta în condiţiile în care, din probele administrate în cauză, a rezultat că inculpatul a fost participant activ la un mecanism de transfer şi disimulare a sumelor de bani justificat printr-o serie de documente fictive (facturi, contracte, acte adiţionale, antecontracte de vânzare-cumpărare, acte de rezoluţiune a acestuia). De asemenea, probele au confirmat că inculpatul nu a urmărit decât să-i pună la dispoziţie suma de 1.000.000 lei martorului RAMBA ANDREI OVIDIU pentru ca acesta să o folosească pentru achiziţionarea tablourilor. În ceea ce priveşte susţinerea inculpatului, conform căreia nu a cunoscut că suma de bani transferată din contul S.C. PLUS CONFORT S.R.L. în contul S.C. CAFMIN S.R.L. avea o provenienţă infracţională, aceasta este contrazisă de propriul denunţ formulat în această cauză, denunţ prin care inculpatul sesizează infracţiunile de dare de mită şi luare de mită ai căror autori sunt inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN şi el, fapte constând în pretinderea şi primirea de către inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN a contravalorii unor lucrări la 3 blocuri din municipiul Slatina şi la parcarea hotelului City, în schimbul primirii sau desfăşurării în bune condiţii a unor contracte pe care S.C. CAFMIN S.R.L. le avea cu Primăria Slatina. Aceasta în condiţiile în care însuşi inculpatul a declarat şi susţinut că aceste imobile erau deţinute de societăţi comerciale controlate de inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN, acelaşi inculpat pe care TOMESCU CONSTANTIN CRISTIAN l-a sprijinit să obţină suma de 1.000.000 de lei provenită din infracţiunea de trafic de influenţă şi pe care să o folosească pentru achiziţionarea de tablouri”.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.